Ova fotografija je dokaz da je Rusija jedna od tri zemlje koje su stale uz nas kada je ceo svet bio protiv Srbije! (FOTO)

07.06.2022

13:12

0

Fotografija Sergeja Lavrova, tada ruskog ambasadora u UN, nastala je 26. marta 1999. godine

Ova fotografija je dokaz da je Rusija jedna od tri zemlje koje su stale uz nas kada je ceo svet bio protiv Srbije! (FOTO)
Sergej Lavrov 1 - Copyright Profimedia

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova sprečen je da dođe u posetu Beogradu, jer su tri susedne zemlje zatvorile nebo za prelet njegovog aviona, pravdajući se usaglašavanjem sa sankcijama EU prema Rusiji zbog situacije sa Ukrajinom. 

Ministar Lavrov ocenio je kao sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Beogradom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije iznenađen takvom odlukom te da je očekivao komplikacije oko posete Lavrova.

- Nije to bilo preveliko iznenađenje. Mi smo iz dana u dan pratili pokušaje promena rute. Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje sa zabranama razgovora, kazao je Vučić govoreći o zemljama koje su zabranile prelete preko svojih teritorija.

A jedna fotografija svedoči da su Rusija i Sergej Lavrov bili uz Srbiju kad je bilo najteže.

Profimedia
Sergej Lavrov 1999. godine u SB UN glasa za rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje SRJ. Podržale su ga samo još Kina i Namibija

 

Naime, 1999. godina još nije iščilela iz sećanja većine građana Srbije. Tada je gotovo ceo svet bio protiv nas. Najmoćnijih 19 zemalja NATO odlučilo je da nas bombarduje. Tri države su tada bile uz nas. Rusija, Kina i Namibija.

Marta te godine u Savetu bezbednosti UN podneta je rezolucija kojom je zahtevan hitan prekid bombardovanja SRJ. Tom rezolucijom trebalo je da bude osuđena primena sile bez odobrenja SB UN. Podržale su je samo tri zemlje: Rusija, Kina i Namibija. Preostalih 12 članica Saveta bezbednosti glasalo je "protiv" usvajanja te rezolucije.

Fotografija Sergeja Lavrova, tada ruskog ambasadora u UN, nastala 26. marta 1999. godine u trenutku kada u glasa za rezoluciju kojom se osuđuju vazdušni udari NATO-a na Jugoslaviju, svedoči o tome da nam je Rusija bila prijatelj tada, te da smo prijatelji i danas i da to nikakve sankcije neće promeniti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike