Nezapamćeno kršenje verskih sloboda: Priština želi da otme imovinu manastira Visoki Dečani, prekinuti svi kontakti

03.06.2022

20:58

0

Zbog nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini

Nezapamćeno kršenje verskih sloboda: Priština želi da otme imovinu manastira Visoki Dečani, prekinuti svi kontakti
phoca_thumb_l_spoljni-izgled-01 - Copyright Manastir Dečani/Foto: decani.org

Manastir Visoki Dečani objavio je da se najnoviji izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama kritički odnosi prema nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira.

Zbog nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini, podseća se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

- U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite, dodaje se u objavi.

Manastir Dečani/Foto: decani.org
 

 

U objavi se ističe da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima Kosova i Metohije.

Pokrenuta istraga protiv Opštine Dečani zbog manastira

Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, rekao je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

- Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija - rekao je Kurmehaj.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da sprovedu odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima jer smatraju da ta imovina nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Youtube KTV printscreen
 

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izneo stav da je odluka Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani zasnovana na "diskriminatorskoj" politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Međunarodna zajednica godinama unazad poziva kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvoli manastiru Dečani da upiše zemlju u katastar.

Ambasadori zemalja Kvinte su u maju pozvali Vladu Kosova da bez odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike