Skandalozan zahtev prištinskog Narodnog muzeja: Traže od Beograda "da vrati" artefakte sa Kosova

01.06.2021

17:31 >> 22:03

0

Ljeci navodi da se u beogradskim muzejima nalazi ukupno 1.247 artefakata iz arheološke i etnografske zbirke

Skandalozan zahtev prištinskog Narodnog muzeja: Traže od Beograda "da vrati" artefakte sa Kosova
Copyright Youtube-printscreen

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci uputio je pismo direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU, u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti, koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

U pismu se direktorke muzeja Bojana Borić Brešković i Tijana Čolak Antić, kao i predsednik SANU Vladimir Kostić, podsećaju da imaju obavezu da vrate artefakte iz arheološke i etnografske zbirke sa Kosova.

-Iako su uzeti iz kolekcije krajem 90-ih godina zbog privremene izložbe u centralnoj Srbiji, uz obavezu da se vrate, artefakti se i dalje nalaze u vašim uvaženim muzejima, napisao je Ljeci u pismu.

On navodi tri obaveze Beograda, a to su transfer artefakata do izložbe i njihov povratak u muzej, poštovanje Uneskove konvencije o merama zabrane i sprečavanja ilegalnog uvoza i prenosa vlasništva čija je Srbija potpisnica i Aneks 5, član 6 Ahtisarijevog plana koji podrazumeva da Beograd vrati delove zbirke pozajmljene zbog izložbe.

Ljeci navodi da se u beogradskim muzejima nalazi ukupno 1.247 artefakata iz arheološke i etnografske zbirke.

-Da bih ispunio ovu obavezu, predlažem osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika četiri muzeja – Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i međunarodnih stručnjaka muzeologije, rekao je Ljeci i dodao da bi njihov zadatak bio izrada plana i nadgledanje procesa povratka svih artefakata u Prištinu.

Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedna u nizu zloupotreba

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas, povodom zahteva privremenih institucija samouprave u Prištini za “povraćaj artefakata”, da je očigledno reč o još jednom u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija.

Kako je navedeno, dok se na međunarodnom planu jasno prepoznaje ugroženost kulturne baštine na prostoru KIM od organizovanog rušenja, vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, pa sve do infrastrukturnih projekata u funkciji ugrožavanja kulturne baštine, koja traje više decenija, zahtevi privremenih institucija u Prištini isključivo su u funkciji skretanja pažnje sa ugrožavanja kulturne baštine, i stvaranja privida brige o kulturnom nasleđu.

Ministarstvo ističe i da ovakvi slučajevi samo još jednom potvrđuju ugroženost kulturne baštine, kao i da će Srbija nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od “svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja”.

pročitajte još

Kancelarija za KiM: Svi artefakti sa KiM su deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije

Kosovo i Metohija je i po Ustavu Srbije i po međunarodnom pravu deo teritorije Republike Srbije i kao što ne priznajemo samoproglašenu takozvanu “kosovsku” državnost, ne poznajemo ni kategoriju “kosovskog” kulturnog nasleđa, a svi artefakti koji potiču sa teritorije naše autonomne pokrajine Kosovo i Metohija jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.

Beograd opravdano strahuje da bi kulturni i arheološki artefakti poreklom sa Kosova i Metohije bili ugroženi, jer nam iskustvo pokazuje kakav je destruktivan odnos privremenih institucija samouprave u Prištini prema kulturno-istorijskom i verskom nasleđu države Srbije.

Posebno su ugroženi spomenici koji ulaze u kategoriju srpskog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, a samo od početka ove godine zabeleženo je jedanaest napada na objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Odnos Prištine prema jednom od najdragocenijih kulturno-verskih spomenika na Kosovu i Metohiji, koji je deo i svetske kulturne baštine, manastiru Visoki Dečani, do te mere je nehajan i anticivilizacijski da ga je organizacija „Evropa nostra“ nedavno, opravdano uvrstila među sedam najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na našem kontinentu.

Samoproglašeno takozvano „Kosovo“, kako upravo pokazuje primer Manastira Visoki Dečani, nije spremno da poštuje ni sopstvene zakone i najviše pravne odluke, ako su one na korist SPC, srpskog naroda i očuvanja njegovog kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa.

Zato naglašavamo da su nevalidni svi argumenti kojima takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ traži srpske kulturno istorijske artefakte.

pročitajte još

Prvi argument je pozivanje na sporazumno ustupanje artefakata potpisano između dve kulturne institucije Republike Srbije, a danas te predmete potražuje kulturna institucija koja je, i sa stanovišta Ustava Srbije i sa stanovišta međunarodnog prava, nepostojeći entitet.

U drugom argumentu se takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ poziva na konvenciju Uneska, međutim samoproglašeno takozvano „Kosovo“ niti je država, niti članica Uneska, a predmeti o kojima je reč su poreklom sa teritorije Republike Srbije i danas se nalaze u zemlјi porekla.

U trećem argumentu se takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ poziva na Ahtisarijev plan, koji, podsećamo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nikada nije usvojio.

Beograd je dosledno opredelјen za to da se sve nesuglasice sa Prištinom rešavaju u dijalogu, koji se trenutno odvija uz posredovanje EU, i pitanje kulturne baštine svakako zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rešavano jednostrano, mimo uspostavlјenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica.

“Ko su ti ljudi?”

Delegacija Srbije pri Unesku saopštila je na Tviteru da Kosovo nije ni država niti član Uneska, a Srbija jeste i zato štiti svoja dobra na celoj teritoriji, uključujući i Kosovo.

-Srbija je članica i država potpisnica Konvencije Unesko iz 1970. godine. Čuva i štiti kulturna dobra u potpunosi u skladu sa ovom konvencijom na svojoj teritoriji, uključujući i svoju južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, saopštila je Delegacija Srbije pri Unesku.

Predstavnici Srbije reagovali su na objavu kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Hajrua Čeku, koji je na Tviteru napisao da je Kosovo duže od 20 godina čekalo da zatraži povratak artefakata koji se nalaze u Srbiji.

Njegovu objavu retvitovala je i organizacija koja se na Tviteru predstavila kao Unesko Kosovo.

-Ko su ti ljudi? Takozvano Kosovo nije ni država ni član Uneska niti je potpisnik konvencije te organizacije, navedeno u reakciji delegacije Srbije na Tviteru.

Marković: Muzej u Prištini je institucija naše države

Istoričar Predrag Marković izjavio je za Kosovo onlajn da evakuacija Narodnog muzeja iz Prištine nema nikakve veze sa današnjim kosovskim vlastima, jer taj muzej je institucija Srbije.

-To su institucije naše države. To je naš muzej i nema nikakve veza sa njihovom kvazi državom, rekao je Marković, komentarišući zahtev direktora Narodnog muzeja Kosova Aljeta Ljecija da se vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

Printscreen/ Youtube

-Zašto se sada ponovo poteže to pitanje? Tamo je neko patriotsko takmičenje – ko će da bude veći albanski nacionalista. To nema nikakvog većeg značaja, već je u pitanju lična ambicija nekih ljudi, rekao je Marković.

Na pitanje da li Srbija ima bilo kakvu međunarodnu obavezu kada je taj zahtev u pitanju, Marković kaže da nema.

-Muzej u Prištini je muzej naše države. Celokupnu administraciju smo premestili. To je naša država, uključujući i kulturne ustanove, istakao je on.

Antić: Kada se Kosovo vrati u poredak Srbije možemo da razgovaramo i o vraćanju artefakata

Printscreen/ Youtube

Kada se Kosovo vrati u stari poredak Srbije po Rezoluciji 1244 onda možemo o svemu da razgovaramo, pa i o zahtevu direktora Narodnog muzeja Kosova Ajeta Ljecija da se vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji, izjavio je za Kosovo onlajn istoričar Čedomir Antić.

-To sve što rade je politika koja je počela posle dolaska Kurtija drugi put na čelo Vlade Kosova. Mali narod kome su pomogle velike sile dobio je nešto što ne treba da dobije i što nema pravo da dobije i što niko drugi nije dobio i sada traži i ovo, rekao je Antić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike