Pretnje radikalnim akcijama na Kosovu protiv vraćanja zemljišta Dečanima

20.05.2021

12:49

0

Manastir traži od katastarske agencije da sprovede odluku, ali Udruženje Alji Hadri insistira da se ona ne sprovede

Pretnje radikalnim akcijama na Kosovu protiv vraćanja zemljišta Dečanima
Copyright Manastir Visoki Dečani Profimedia

Predsedništvo Udruženja istoričara Kosova “Alji Hadri“, ogranak u Dečanima, poručilo je da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani “skandalozna i da je doneta na osnovu srpskih zakona koji su se sprovodili 90-ih godina, prenosi Koha.

Predsednik podružnice Udruženja istoričara Kosova u Dečanima Skadar Imeraj izjavio je da je zahtev ovog udruženja da se takva odluka ne sprovodi.

pročitajte još

-Situacija je sada krhka. Manastir traži od katastarske agencije da sprovede odluku, ali mi insistiramo da se ona ne sprovede. Svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja situacije. Pozivamo ambasadore zemalja Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke, rekao je Imeraj.

On je naglasio da radikalizacija akcija znači organizovanje protesta kojim će se usprotiviti primeni ove odluke.

Šefovi Kvinte traže primenu odluke

Inače, šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, zatražili su u zajedničkom saopštenju od kosovske Vlade da primeni odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

pročitajte još

U saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade u Prištini ukazuje se da je 22. marta imenovana nova Vlada sa snažnim mandatom da sprovede reforme i poštovanje vladavine prava.

-Jedan od ključnih testova njene rešenosti biće primena odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o upisu zemljišta manastira Dečani. Poštovanje vladavine zakona je obaveza svih vlada, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, kako se navodi, “snažno podstiču Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom u skladu sa odlukom Ustavnog suda”.

Priština ne poštuje sosptevene Zakone

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da ni posle pet godina od kada je završen spor oko 24 hekatra zemlje oko manastira Visoki Dečani vlast u Prištini nije sprovela tu odluku.

pročitajte još

Eparhija podseća da je Ustavni sud Kosova 2016. završio 16 godina dug spor o 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani i potvrdio odluku Vrhovnog suda da ta zemlja pripada manastiru Visoki Dečani.

Iako je reč o odluci koju su kosovske institucije u obavezi da primene po zakonu, već pet godina se to nije dogodilo.

U saopšenju Eparhije se napominje da je jasno da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, “a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike