Budite se noću okupani znojem: Zbog čega se to događa i kako možete sebi da pomognete

10.12.2021

20:00

0

Noćno znojenje je problem velikog broja ljudi

Budite se noću okupani znojem: Zbog čega se to događa i kako možete sebi da pomognete
kinga-cichewicz-kqDEH7M2tGk-unsplash - Copyright Unsplash

Ukoliko vam se često događa da uđete u topli krevet u udobnoj pidžami spremni za dobar san, ali se probudite usred noći jer osećate kako ste mokri od znoja, niste jedini. Naime, s noćnim znojenjem se bori veliki broj ljudi.

S obzirom na to da ono remeti san,u nastavku saznajte zašto se javlja noćno znojenje i kako ga zaustaviti.

Odgovori stručnjaka će da nas spasu od još jedne noći znojem oblivenih čaršava i uništenih snova.

Šta uzrokuje noćno znojenje?

Za početak, sasvim je normalno znojiti se tokom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti verovatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem leti, ono zapravo može postati problematičnije zimi.

- Temperature naglo padaju i počinjemo da se umotavamo u slojeve, pojačavamo grejanje i pokrivamo se svojim teškim jorganom što u nekim slučajevima neizbežno dovodi do jakog znojenja ispod pazuha tokom spavanja, ostavljajući posteljinu vlažnom - objašnjava dr Baldip Farmah, estetski lekar i osnivač "Dr Aesthetica".

Unsplash
 

Međutim, noćno znojenje postaje problem kada postane prekomerno (natopljena odeća i mokri prekrivači) i događa se čak i kada nije toplo.

Mogući uzroci su:

- menopauza (talasi vrućine)
- stres i teskoba
- nizak šećer u krvi
- hiperhidroza (preterano znojenje)
- upotreba alkohola i droga
- lekovi (antidepresivi mogu uzrokovati prekomerno znojenje)

Kako lečiti noćno znojenje?

Trebalo bi razgovarati s lekarom opšte prakse ako vam se redovno javlja noćno znojenje kako biste proverili da li postoji neko zdravstveno stanje koje bi to moglo uzrokovati.

Ukoliko lekar misli da je noćno znojenje nuspojava lekova, onda može preporučiti alternativu. Za žene koji prolaze kroz menopauzu, doktori mogu preporučiti i hormonsku terapiju.

Profimedia
 

Ali, ako noćno znojenje nema očigledan uzrok, postoji nekoliko mogućnosti lečenja za olakšanje stanja.

- Lekar opšte prakse može prepisati jači antiperspirant koji sadrži aluminijum hlorid heksahidrat, a u ekstremnim slučajevima, neki pacijenti se mogu odlučiti za lečenje niskonaponskom električnom strujom poznatom i kao iontoforeza ili čak operaciju za uklanjanje ili onesposobljavanje žlezda znojnica. Tablete koje sadrže propantelin takođe mogu da pomognu i njih može preporučiti samo lekar opšte prakse - objasnio je dr Baldip.

Popularan lek za prekomerno znojenje je upotreba botoksa, koji deluje tako da blokira nervne signale i na taj način smanjuje aktivnost žlezda znojnica u određenim područjima.

Plastični i estetski hirurg dr Aoife Turner objašnjava kako se botoks koristi dugi niz godina za lečenje prekomjernog znojenja.

Profimedia
 

- Tretman uključuje nekoliko bezbolnih injekcija botoksa, ubrizgavaju se samo u površinsko područje gde su žlezde znojnice i tamo smanjuju njihovu aktivnost. Telo će nastaviti da prirodno samoreguliše svoju temperaturu, samo će se ono neprijatno, iritantno i neugodno noćno znojenje znatno manje pojavljivati - navodi.

Dr Baldip napominje da s ponovljenim tretmanom žlezde znojnice počnu da proizvode manje vlage, tako da ne bi trebalo da preterujete sa ovim načinom lečenja.

Noćno znojenje možete smanjiti i izbegavanjem okidača kao što su stres, alkohol, začinjena hrana, pušenje i teški pokrivači. Pokušajte da nosite pidžamu od prozračnih tkanina, poput pamuka ili svile, i noću gasite grejanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Metro

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike