Pet super jednostavnih načina da poboljšate svoje raspoloženje: Počnite da ih primenjujete već danas

01.12.2021

08:17

0

Naučite kako da vam bude bolje i primenjujte ove savete svaki dan - vredeće

Pet super jednostavnih načina da poboljšate svoje raspoloženje: Počnite da ih primenjujete već danas
Meditacija - Copyright Profimedia

Vreme je praznika, dakle vreme koje posvećujemo porodici i zajedništvu. Takođe, ovo je vreme užurbanosti i stresa pa je poželjno da ovaj period prebrodimo najbolje što znamo.

Prevelika okrenutost materijalnim stvarima može ponuditi kratkoročno zadovoljstvo, ali materijalizam je dugoročno povezan s lošim raspoloženjem i smanjenim osećajem zahvalnosti.

Stručnjaci predlažu nekoliko načina za poboljšanje raspoloženja i osećaja zahvalnosti:

1. Počnite da se fokusirate na svojih pet čula

Na list papira napišite tri stvari za koje ste zahvalni u tom danu. Vaši odgovori mogu da budu jednostavni, kao što su zalazak sunca ili jutarnja kafa. Ponavljajte ovo svaki dan tokom pet dana.

2. Negujte zahvalnost svakim dahom

Želite da se osećate zahvalno? Udahnite i izdahnite deset puta. Svi znamo da bez daha nema života. To je sjajan razlog za zahvalnost. Da biste razvili taj osećaj zahvalnosti za našu sposobnost življenja i disanja, praktikujte jednostavnu meditaciju zahvalnosti s deset udisaja.

Sedite udobno s nogama na podu i zatvorenim očima. Pustite ruke u krilo ili ih stavite na donji deo rebara. Počnite da udišete i izdišete na nos, produljujući i produbljujući dah tempom koji vam je prijatan i održiv. 

Profimedia
 

Kad budete spremni, na sledećem udisanju zamislite boju koju povezujete s osećanjem zahvalnosti i dopustite da vam ispuni um dok punite pluća vazduhom. Dok izdišete, zamislite da se ta boja i osećaj zahvalnosti šire kroz vaš vrat, grudi i torzo i izvan udova, te nestaju kada završite s izdahom.

Ponavljajte ovu istu vizualizaciju, sinhronizovanu sa svakim dahom, sve dok ne završite brojanje od deset udisaja.

3. Razmislite o darovima teških vremena

Nema sumnje da život može biti izazovan jer stvari ne ispadnu uvek onako kako smo se nadali. Nažalost, u različitim trenucima života svi doživljavamo poteškoće i patnju.

Možda se čini da je teško razmišljati o izazovnim vremenima i pronaći razlog za zahvalnost, ali u tome što svoju bol činimo svrsishodnom možemo pronaći smisao takvog iskustva.

4. Izrazite zahvalnost drugima u pisanom obliku

Ko su tri osobe u vašem životu koje istinski cenite? Svakome od njih pošaljite brzu, ali pažljivu poruku, u obliku rukom pisane beleške ili i-mejla.

Profimedia
 

Podsetite ih zašto su vam posebni i koliko su vredni na ovom svetu. Kao rezultat vašeg truda, oni će se osetiti vredni, cenjeni i voljeni.

Naime, oni neće jedini doživeti zadovoljstvo, nego ćete i vi biti srećniji.

5. Primetite i cenite male stvari

Važan aspekt redovnog praktikovanja zahvalnosti je korišćenje prilika za izražavanje zahvalnosti tokom dana.

Danas primetite, i usmeno barem dva puta potvrdite, da vam je neko učinio uslugu ili pružio mali čin ljubaznosti prema vama.

Nakon što isprobate sve navedene metode, mogli biste biti inspirisani dobrobitima za podizanje raspoloženja koje ste iskusili i bilo bi sjajno da zahvalnost na dnevnoj bazi nastavite aktivno praktikovati i dalje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike