Izbegavate zubara zbog pandemije? Stomatolozi savetuju šta možemo sami učiniti za svoje zube dok čekamo bolje vreme

29.11.2020

09:22 >> 09:28

0

Za početak najvažnije je pranje, dva puta dnevno po 2 minuta

Izbegavate zubara zbog pandemije? Stomatolozi savetuju šta možemo sami učiniti za svoje zube dok čekamo bolje vreme
Copyright Pexels/Anna Shvets
Pandemija je totalno poremetila naš životni ritam, a zbog nje su mnoge stvari na čekanju. Tako je mnogo ljudi ove godine odložilo svoje posete lekaru, ali i stomatologu u strahu od koronavirusa.
Britansko udruženje stomatologa primetilo je ozbiljan pad poseta, došlo je ukupno 19 miliona pacijenata manje nego u istom razdoblju prethodne godine.
Koliki je rizik od zaraze koronavirusom kod zubara?
Smatra se da je zbog bliskog kontakta sa stomatologom rizik od zaraze relativno visok. Ipak, brojke govore drugačije. Kako The Guardian piše u nedavnoj studiji sa 2200 američkih stomatologa na testiranju pozitivnih na Covid bilo je njih – manje od jedan posto. Profesor Damien Walmsley, naučni savetnik British Dental Association (Britanskog udruženja stomatologa, BDA) kaže da je razlog za tako nizak broj zaraženih zubara to što oni svi već rutinski mnogo paze na higijenu.
Ipak, Walmsley ističe kako je rizik od zaraze koronom u stomatološkim ordinacijama prisutan najviše zbog upotrebe instrumenata koji prskaju vodu, poput npr. zubne bušilice. Zbog toga su, dodaje on, neki stomatolozi u svoje ordinacije čak vratili stariju i sporiju opremu koja manje ili uopšte ne prska vodu.

Pexels/Andrea Piacquadio

Šta možemo sami učiniti za svoje zube dok čekamo bolje vreme za odlazak zubaru?
Walmsley kaže kako je većinu stomatoloških problema moguće lako sprečiti pranjem zuba. Za sprečavanje karijesa i bolesti desni dovoljno je tako prati zube dvaput dnevno po dva minuta. Studije su, međutim, pokazale da svoje zube u proseku četkamo oko 43 sekunde što nije dovoljno.
Koju zubnu pastu koristiti?
Bilo koja pasta za zube s fluoridom je dobra jer osim što sprečava razvoj novog karijesa, usporava i napredovanje već postojećeg. Izvršni direktor Centra za oralno zdravlje dr Nigel Carter kaže kako ga brine sve veća dostupnost “prirodnih” pasti za zube bez fluora, koji je većini ljudi, ipak, potreban.
Da li je bolja klasična ili električna četkica za zube?
Čime perete zube manje je važno od toga kako ih perete, rekao je Walmsley koji dodaje i da je obična ručna četkica jednako efikasna kao i električna, ako se zubi peru dvaput dnevno po dva minuta. A ako će vam pomoći, neke električne četkice imaju i tajmer – ili čak aplikaciju – koja meri vreme pranja.

Pixabay

– Meni je takva aplikacija pomogla da se naviknem da četkam zube dva minuta umesto minut i po kao do tada – kaže Carter za svoju električnu četkicu za zube.
Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Stomatolozi preporučuju zamenu četkice ili njene glave svaka tri meseca, što malo ko radi. Britanci tako u proseku iskoriste do tri četkice godišnje.

Zubni konac i krvarenje desni
Sigurno je da krv u ustima svakoga može uplašiti, a Carter savetuje da istrajete ako ste se već odlučili za konac pre pranja.
– Krv najčešće nije pokazatelj da prejako četkate zube, već verovatnije da ih ne četkate dovoljno dobro i verojatno će prestati čim se zubno meso malo oporavi.
Kako možete da znate treba li zbog nekog zuba hitno da posetite zubara?
– Takvi slučajevi obično uključuju ​​oticanje lica koje se proteže na ili oko vrata, krvarenje koje ne prestaje ili zubobolju koja sprečava jedenje i spavanje – kaže Whitley, a u takvim slučajevima nazovite dežurnog stomatologa ili otiđite u hitnu službu.
Saznaj više:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Večernji.hr

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike