Lepota i zdravlje: Dvostruki uspeh laserske operacije proširenih vena

27.05.2024

06:00

0

Inovativna metoda lečenja proširenih vena dr Dragića koristi naprednu tehnologiju laserskog zračenja

Lepota i zdravlje: Dvostruki uspeh laserske operacije proširenih vena
Copyright Privatna arhiva

Nošenje suknji postalo je pusta želja mnogih žena koje pate od proširenih vena, a sama pomisao na traumatične operacije i velike ožiljke koji posle njih ostaju odvraća ih od lečenja te bolesti. Posledično, njihovo zdravlje biva dodatno narušeno, pa im prete ozbiljne komplikacije, poput čireva i tromboze. Medicina je godinama tragala za efikasnijim rešenjem tog problema, a među najboljima do sada ponudio je naš hirurg dr Petar Dragić.

Proširene vene mnogi smatraju prvenstveno estetskim problemom, kako zbog njihovog izgleda pre lečenja, tako i zbog vidljivih rezova i ožiljaka koji su ostajale posle tradicionalnog "čupanja" varikoznih vena. Upravo zato veliki broj žena pogođenih tim stanjem gubi samopouzdanje i mahom odustaje od oblačenja kraćih suknji ili pantalona.

- Usled hormonalnih promena i povećanog pritiska na vene u nogama tokom trudnoće, mnoge žene dožive pogoršanje stanja proširenih vena. Zbog toga je važno da se problem adresira što ranije, idealno već tokom trudnoće ili odmah nakon porođaja - napominje dr Dragić.

On ističe da je reč je o, pre svega, zdravstvenom poremećaju, koji može da dovede čak i do duboke venske tromboze i plućne embolije.

Privatna arhiva
 

- Proširene vene nisu samo estetski izazov, već i ozbiljan zdravstveni problem koji može uzrokovati bol, otečenost i težinu u nogama, ometajući svakodnevne aktivnosti. Ako se ne leče, mogu da prouzrokuju teške komplikacije, poput venoznih čireva i tromboze. Zato je važno da se leče što je ranije, dok su još u toj “kozmetičkoj fazi” kako bi se izbegle ozbiljnije zdravstvene posledice - upozorava dr Dragić, pionir u primeni minimalno invazivnih tehnika kao što su laserska operacija vena i Ultrazvučno vođena laserska ablacija (UGLA), koje su transformisale tretman proširenih vena.

Inovativna metoda lečenja proširenih vena dr Dragića koristi naprednu tehnologiju laserskog zračenja koja omogućava precizno ciljanje i tretman problematičnih vena iznutra. Ključni element te tehnologije je upotreba ultrazvuka koji hirurgu služi kao svojevrsne "oči" unutar vena, omogućavajući mu da vizualizuje njihovu unutrašnjost u realnom vremenu.

- To je revolucionarno, jer nam pruža mogućnost da s preciznošću upravljamo laserom, prilagođavajući njegovu jačinu i fokusiranost prema specifičnim potrebama svake vene i svakog pacijenta pojedinačno - objašnjava dr Dragić i dodaje da im taj pristup omogućava da tretman bude izuzetno ciljan i prilagođen, smanjujući rizike na minimum i čineći lasersku ablaciju ne samo bezbednijom, već i efikasnijom u odnosu na tradicionalne metode.

Zahvat se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom, bezbolan je i bez ikakvih rezova, te omogućava pacijentima da odmah nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima. Ne ostavlja ožiljke i značajno smanjuje rizik od povratka bolesti. Dr Dragić svaki izvodi lično sa svojim timom i do sada je unapredio kvalitet života više od 20.000 svojih pacijenata, držeći svetski rekord po broju obavljenih i uzastopnih takvih operacija.

- Operacije radim sam iz nekoliko razloga. Prvo, želim da osiguram da svaki pacijent dobije najbolju negu i tretman. Drugo, kao hirurg, želim da direktno pratim i upravljam svim aspektima operacije, što mi omogućava da održavam visoke standarde kvaliteta i sigurnosti. Ovo direktno učešće takođe mi omogućava da kontinuirano unapređujem svoje veštine i tehnike, što je ključno za pružanje vrhunskih rezultata mojim pacijentima. Uostalom, vrhunske lekare takvim čini upravo njihovo iskustvo - pojašnjava dr Dragić.

Njegova metoda danas se smatra zlatnim standardom u venskoj medicini. Klinike dr Dragića u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci, postale su regionalni centri za obuku i razvoj novih tehnika u flebologiji. Do sada je njegovu obuku prošlo više od stotinu kolega sa svih kontinenata. Svi oni danas operišu upravo po metodi koju je osmislio naš stručnjak.

Predanost i neprestani rad na unapređenju te metode doneli su mu titulu "Prvog svetskog ambasadora venske estetike" 2019. godine u Brazilu, i "Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina "Vascular Professional" za 2022/23. godinu.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike