I slatko i neodoljivo: Grčki narodni lek protiv umora i depresije od samo dva sastojka (RECEPT)

07.06.2024

06:46

0

Autor: V. I.

Isprobajte ovaj prirodni lek iz antičke Grčke za podizanje energije i bolje zdravlje

I slatko i neodoljivo: Grčki narodni lek protiv umora i depresije od samo dva sastojka (RECEPT)
Copyright Profimedia

Možete li da zamislite da nešto što je slatko i neodoljivo po ukusu može biti izuzetno zdravo? Tako nešto zaista postoji. Reč je o mešavini dva sastojka - meda i susamove paste, poznatije kao tahini.

Ovaj prirodni lek, koji potiče iz antičke Grčke, može vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje i sprečite brojne bolesti. Pored toga što je mešavina tahinija i meda veoma ukusna, ona je i odličan izvor brojnih antioksidanata, vitamina i minerala B-grupe, kao što su gvožđe, cink, fosfor, magnezijum, kalcijum i bakar.

Tahini, koji je odličan izvor biljnih proteina, vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, u sinergiji sa medom i svojim moćnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima, zaista može učiniti čuda ne samo za vaše zdravlje već i za vaše raspoloženje.

Freepik
Tahini, pasta sa susamom

 

Prednosti mešavine tahinija i meda

1. Ublažava hronični umor i podiže energiju

Zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima koje med i tahini sadrže, uzimanje jedne do dve kašike ove mešavine može pomoći u oslobađanju od hroničnog umora i povećanju nivoa energije. Vitamini B1 (tiamin) i B6 (piridoksin) su ključni za povećanje energije. Ova slatka lekovita mešavina se pominje u drevnoj Homerovoj Ilijadi, gde su je ratnici uzimali pre odlaska u bitku za obilje energije, snage i veće izdržljivosti.

2. Poboljšava raspoloženje i ublažava simptome depresije

Med i tahini su takođe odlična hrana za one koji žele da podignu raspoloženje. Nedavna studija objavljena u Clinical Journal of Nutrition pokazala je blagotvorno dejstvo susama i meda kod pacijenata sa depresijom, aterosklerozom, hipertenzijom i multiplom sklerozom. Med deluje kao prirodni antidepresiv i anksiolitik.

3. Pomaže kod neprijatnog kašlja

Kombinacija meda i tahinija je odlična prirodna pomoć za prehladu praćenu kašljem. Brojni antioksidansi, vitamini i minerali pomažu u jačanju odbrane organizma i bržem prevazilaženju neprijatnih simptoma. Med ima antibakterijski efekat i kao ekspektorans podstiče eliminaciju viška sluzi iz organizma.

4. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Zbog bogatstva zdravih masti, tahini je odličan lek za srce i krvne sudove. Kalcijum, kalijum i magnezijum u semenkama susama pomažu u snižavanju krvnog pritiska, što takođe održava zdravlje srca i krvnih sudova. Susam se može pohvaliti sezaminom i sesamolinom, koji deluju kao antioksidansi i pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

5. Jača kosti i zube, pomaže u prevenciji anemije

Obilje mangana i kalcijuma u susamu i medu doprinosi jačanju kostiju i zuba. Kao odličan izvor gvožđa, mešavina tahinija i meda se posebno preporučuje ženama jer pomaže u prevenciji anemije.

Pexels
 

 

Grčki narodni lek od susama i meda

Sastojci:

  • 300 g tahinija ili mlevene paste od susama
  • 300 g meda

Priprema:

1. Pomešajte sastojke. Po želji u smesu možete dodati i seckane orahe, kao što su lešnici, bademi, orasi ili pistaće.

2. Čuvajte u frižideru: Uzimajte po kašiku ili dve ove superzdrave mešavine svaki dan (deci je dovoljna jedna kašičica).

Iako su i tahini i med tečni, kada ih pomešate, stvrdnu se u masu nalik plastelinu. Zahvaljujući tome, od ove smese možete formirati loptice i uvaljati ih u susam, stvarajući tako poslasticu antičke Grčke poznatu kao pasteli, koja se pominje i u Homerovoj "Ilijadi". Ovo su prave male energetske bombe koje odlično podižu raspoloženje.

Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u brojnim zdravstvenim prednostima koje donosi kombinacija tahinija i meda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike