Tahini pasta - zdrav namaz od susama: Slaže se uz deserte i hleb, ma gde god se namaže odmah se smaže

07.11.2023

14:11

0

Autor: K. O.

Vrlo prilagodljiv sastojak koji možete koristiti u raznim receptima, kako bi dodali bogat ukus i kremastu teksturu vašim jelima

Tahini pasta - zdrav namaz od susama: Slaže se uz deserte i hleb, ma gde god se namaže odmah se smaže
Copyright Freepik

Možda ste već u nekim receptima sretali tahini, a niste znali šta je to. U pitanju je vrlo jednostavan namaz od susama koji se u kuhinji koristi od deserta, pa do marinade za meso.

Jedan je od ključnih sastojaka humusa, a kada ga pravite sami kod kuće možete mu prilagoditi strukturu. Na vama je da li želite ređi ili gušći, pa čak i da dodate neki od sastojaka koji želite.

Dodatni je plus jer vam treba svega petnaestak minuta za to.

Sastojci:

  • 200 g susama
  • 20-30 ml maslinovog ulja (ili ulja od susama)
  • soli po ukusu (može i bez)

Priprema:

Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga prepeći nasuvo na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatno- braon boju. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak tahini.

Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi širi i plitak sud da se susam više ne peče.

Ubaciti susam u blender (ili secka, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga samleti da počne da se lepi na stranice suda.

Pixabay
 

Dodati malo ulja, pa ponovo miksati, dodavati još ulja. Za to vreme sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve lepo sjedini do željene gustine.

Po želji posoliti i promešati još malo.

Ukoliko želite da ga mažete na hleb, onda napravite gušći jer ulje uvek možete i naknadno da dodate.

Gotov tahini sipati u teglicu i čuvati u frižideru.

Ovaj namaz se koristi i za pripremu drugih namaza - za humus, baba ganuš, preliv za falafel, paštetu od tunjevine.

Tahini je vrlo prilagodljiv sastojak koji možete koristiti u raznim receptima, kako bi dodali bogat ukus i kremastu teksturu vašim jelima.

Freepik
 

Evo nekoliko primena tahinija u receptima:

Humus

Tahini je ključni sastojak u humusu, popularnom namazu srednjeg istoka napravljenom od pasulja, češnjaka, limunovog soka i maslinovog ulja.

Tahini umaci

Možete napraviti različite umake od tahinija, dodajući ga jogurtu, majonez, maslinovom ulju i različitim začinima kako biste stvorili razne ukuse.

Salate

Tahini se često koristi za pripremu ukusnih dresinga za salate. Kombinovanjem tahinija s limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima, možete obogatiti ukus salata.

Pita i hleb

Dodavanjem tahinija u testo za hleb ili pite možete postići bogat, kremast ukus.

Profimedia
 

Marinade za meso i povrće

Tahini može biti osnova za marinade koje se koriste za pripremu mesa, peradi i povrća.

Tostiran hleb

Na tostiranom hlebu, tahini se može koristiti kao zamena za puter ili džem. Dodajte malo meda ili voća za dodatni ukus.

Deserti

Tahini može biti ključni sastojak u različitim desertima. Kombinujući ga sa čokoladom, medom, orašastim plodovima i začinima, možete stvoriti različite kolače, poslastice i energetske kuglice.

Smuti

Tahini možete dodati u voće ili povrće kako biste dali kremastu teksturu i dodali malo proteina svom smutiju.

Sočivo i variva

Tahini može obogatiti ukus sočiva i raznih variva. Dodavanjem malo tahinija možete stvoriti bogat, kremast sloj.

Falafel

Tahini se često poslužuje uz falafel, pržene kuglice od pasulja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike