Tahini pasta - zdrav namaz od susama: Slaže se uz deserte i hleb, ma gde god se namaže odmah se smaže
Vrlo prilagodljiv sastojak koji možete koristiti u raznim receptima, kako bi dodali bogat ukus i kremastu teksturu vašim jelima
Možda ste već u nekim receptima sretali tahini, a niste znali šta je to. U pitanju je vrlo jednostavan namaz od susama koji se u kuhinji koristi od deserta, pa do marinade za meso.
Jedan je od ključnih sastojaka humusa, a kada ga pravite sami kod kuće možete mu prilagoditi strukturu. Na vama je da li želite ređi ili gušći, pa čak i da dodate neki od sastojaka koji želite.
Dodatni je plus jer vam treba svega petnaestak minuta za to.
Sastojci:
- 200 g susama
- 20-30 ml maslinovog ulja (ili ulja od susama)
- soli po ukusu (može i bez)
Priprema:
Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga prepeći nasuvo na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatno- braon boju. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak tahini.
Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi širi i plitak sud da se susam više ne peče.
Ubaciti susam u blender (ili secka, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga samleti da počne da se lepi na stranice suda.
Dodati malo ulja, pa ponovo miksati, dodavati još ulja. Za to vreme sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve lepo sjedini do željene gustine.
Po želji posoliti i promešati još malo.
Ukoliko želite da ga mažete na hleb, onda napravite gušći jer ulje uvek možete i naknadno da dodate.
Gotov tahini sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
Ovaj namaz se koristi i za pripremu drugih namaza - za humus, baba ganuš, preliv za falafel, paštetu od tunjevine.
Tahini je vrlo prilagodljiv sastojak koji možete koristiti u raznim receptima, kako bi dodali bogat ukus i kremastu teksturu vašim jelima.
Evo nekoliko primena tahinija u receptima:
Humus
Tahini je ključni sastojak u humusu, popularnom namazu srednjeg istoka napravljenom od pasulja, češnjaka, limunovog soka i maslinovog ulja.
Tahini umaci
Možete napraviti različite umake od tahinija, dodajući ga jogurtu, majonez, maslinovom ulju i različitim začinima kako biste stvorili razne ukuse.
Salate
Tahini se često koristi za pripremu ukusnih dresinga za salate. Kombinovanjem tahinija s limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima, možete obogatiti ukus salata.
Pita i hleb
Dodavanjem tahinija u testo za hleb ili pite možete postići bogat, kremast ukus.
Marinade za meso i povrće
Tahini može biti osnova za marinade koje se koriste za pripremu mesa, peradi i povrća.
Tostiran hleb
Na tostiranom hlebu, tahini se može koristiti kao zamena za puter ili džem. Dodajte malo meda ili voća za dodatni ukus.
Deserti
Tahini može biti ključni sastojak u različitim desertima. Kombinujući ga sa čokoladom, medom, orašastim plodovima i začinima, možete stvoriti različite kolače, poslastice i energetske kuglice.
Smuti
Tahini možete dodati u voće ili povrće kako biste dali kremastu teksturu i dodali malo proteina svom smutiju.
Sočivo i variva
Tahini može obogatiti ukus sočiva i raznih variva. Dodavanjem malo tahinija možete stvoriti bogat, kremast sloj.
Falafel
Tahini se često poslužuje uz falafel, pržene kuglice od pasulja.
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari