A kada vaše dete ide u krevet? Viralna tabela sa satnicom spavanja opet razbuktala rat na internetu

05.03.2024

21:13

1

Autor: V. I.

Jedni kažu da im je odlična smernica, drugi da je neizvodljiva u praksi

A kada vaše dete ide u krevet? Viralna tabela sa satnicom spavanja opet razbuktala rat na internetu
Copyright Freepik

Ponovo je oživela zanimljivost na Fejsbuku koja izaziva rasprave među roditeljima. Reč je o tabeli preporučenih sati sna za decu prema njihovom uzrastu, koju je pre nekoliko godina prva podelila učiteljica Stejsi Karlsen iz osnovne škole Wilson. Ovaj savet, koji se ubrzo postao viralan, ponovo je pokrenuo rasprave o roditeljskim praksama i važnosti sna za razvoj dece.

Prema ovoj tabeli spavanja, koja se našla u centru debate zbog svojih strogih smernica, vreme za spavanje treba da bude zasnovano na uzrastu vašeg deteta, kao i na tome koliko rano ustaje ujutru.

Tako, na primer, grafikon sugeriše da deca od pet godina treba da idu u krevet od 18.45 do 20.15, u zavisnosti od vremena za spavanje. Ako će vaš petogodišnjak ustati u 6.30 ujutro, moraće da legne u 19.15. A ako ustaje nešto kasnije, recimo u sedam ujutro, trebalo bi da bude spreman za spavanje u 19:30. Osmogodišnjak koji ustaje u 6.45 ujutro biće spreman da ode na spavanje u 20.15, ali dete istog uzrasta koje se probudilo kasnije, u 7.30 ujutro, biće spremno za spavanje u 21 sat.

Deca od 11 i 12 godina treba da spavaju u bilo koje vreme od 20.15 do 21.45 sati.

Printskrin/facebook
 

Više protiv nego za

Mnogi roditelji su izrazili skepticizam prema tako strogom režimu spavanja. Kritike su se kretale od zabrinutosti da bi se deca mogla probuditi u previše rano u cik zore, do ograničavanja dragocenog vremena koje roditelji mogu da provedu sa svojom decom posle škole. Neki su čak komentarisali da je takav raspored neodrživ uz brojne vannastavne aktivnosti koje deca danas imaju.

"Ovo nije vojska i ako bih svoju decu slao u krevet u sedam uveče, ona bi ustala u četiri ujutro. Ne, hvala", požalio se jedan od roditelja. "Plus, nikada ne bih uspeo da provedem vreme s njima posle škole", napisao je drugi a treći dodao: "Žao mi je, ali ovaj grafikon je apsurdan. Ko stavlja svoje dete u krevet da spava u 6:45?".

Freepik
 

Preporučeno trajanje spavanja

Međutim, ne može se potceniti važnost sna, a prema rečima stručnjaka, preporuke za sate spavanja variraju u zavisnosti od uzrasta deteta.

Za najmlađe, od 12 meseci do četiri godine, preporučuje se spavanje između 12 i 16 sati dnevno, uključujući i dremke. Deca starija od šest godina treba da ciljaju na devet do 12 sati sna po noći, dok tinejdžeri imaju nešto manju potrebu za snom, uz preporuku od osam do 10 sati.

Dok ova debata nastavlja da zanima javnost, roditeljima se savetuje da pronađu balans koji najbolje odgovara potrebama i rutinama njihove dece, uzimajući u obzir doba godine i moguće dnevne dremke. Ova diskusija naglašava koliko je važan individualni pristup u vaspitanju i brizi o deci, posebno kada je u pitanju njihov odmor i razvoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike