Recept dana: Džem od šljiva

07.10.2020

06:08 >> 06:34

0

Autor: 24sedam

Odličan za doručak ili slatku užinu

Recept dana: Džem od šljiva
Copyright Profimedia

Šolja mleka i parče hleba premazano džemom od šljiva i danas je jedan od omiljenih doručaka mnogih generacija. Da li treba da pominjemo palačinke s ovom slatkom zimskom delicijom. Iako se poslednjih godina zbog sadržaja belog šećera džem ne smatra baš zdravom prerađevinom, ne treba zanemariti i njegove dobre karakteristike koje u njega unosi šljiva.

Ovo je jednostavan, tradicionalni recept za džem od šljiva – bez konzervansa i drugih nezdravih dodataka. Recept je odličan i zato što u njega ide i vrlo malo šećera. Ovako pripremljeni i pasterizovani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Sastojci:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera (po želji)

Priprema:

1. Šljive dobro oprerite, izvadite im koštice i stavite u šerpu. Zatim dodajte šećer, na kilogram šljiva oko 150 g šećera. Dobro promešajte i ostavite preko noći da šljive dobro puste sok.

2. Stavite šerpu na šporet i kuvajte na umerenoj vatri neprestano miješajući oko dva i po sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj. Ako želite, pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom i opet ih vratiti na ringlu.

3. Po ukusu u pred kraj kuvanja dodajte vanilin šećer.

4. Džem je gotov kada varjača ili kašika kojom mešate ostavlja trag po dnu šerpe.

5. Suve i čiste tegle ubacite u rernu, uključite na 100 stepeni, posle 15 minuta ih izvadite.

6. Dok je još na vatri i ključa, vruć džem sipajte u čiste vruće tegle. pa pune tegle vratite u isključenu rernu i ostavite da se tako skroz ohlade.

7. Zatvorite svaku teglu poklopcem i odmah ih izvrnite naopačke i ostavite da tako odstoje 15 minuta.

MOŽETE DA PRIPREMITE I OVO: Recept dana: Čokoladni tart

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike