Da li ste već jeli ovogodišnji mladi luk? Postoji minimum 10 odličnih razloga da ga već danas kupite

19.04.2023

06:33

0

Autor: Z.A.S.

Mladi luk je prepun hranljivih materija, kao i vitamina i minerala, a poseduje i antibakterijska svojstva

Da li ste već jeli ovogodišnji mladi luk? Postoji minimum 10 odličnih razloga da ga već danas kupite
Mladi luk - Copyright Freepik

Mnogi obožavaju proleće, jer pored lepog vremena, sa sobom donosi i preukusno voće i povrće kojeg se uželimo preko zime.

Mladi luk je definitivno jedan od favorita kojem se svi raduju, a pored toga što je ukusan i jelima daje poseban šmek, ovo povrće je i izuzetno zdravo. Ukoliko niste znali, mladi luk, poznat po svojim zelenim peruškama, prepun je hranljivih materija, kao i vitamina i minerala.

Takođe, ima i antibakterijska svojstva, pa tako štiti od upala i pomaže kod prehlade, ali je odličan i za poboljšanje probave.

Freepik
 

Hranjive materije i vitamini prisutni u mladom luku su fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum, vitamini A, K, C, B2.

Pored toga ima i veoma malo ugljenih hidrata, masti i kalorija. Bogat je antioksidansima, kvercetinom i jedinjenjima bogatim sumporom. Ostali hranjivi sastojci u zelenom luku su hrom, bakar i timin, prema "Truemeds.com".

Freepik
 

Mladi luk pomaže u održavanju krvnog pritiska

Bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor. Ova jedinjenja sumpora su izvanredna u održavanju krvnog pritiska. Dakle, poželjno je da ljudi koji pate od krvnog pritiska dodaju mladi luk u svoju ishranu. Samo pazite da ne koristite mnogo soli dok kuvate ovo povrće ako imate problem sa hipertenzijom.

Freepik
 

Poboljšava imunitet

Kao što je pomenuto, bogat je vitaminom C koji je veoma važan za jačanje imuniteta. Čak pomaže u izgradnji belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Vitamin C ima antibakterijska svojstva, zbog čega se mladi luk bori protiv bolesti poput kašlja, gripa i prehlade. Jedino o čemu treba da vodimo računa jeste to da mladi luk odmah konzumiramo, jer je vitamin C veoma isparljiv, pa se deo vitamina C gubi ako ga predugo držimo na vazduhu.

Freepik
 

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Naime, istraživanja su pokazala da je mladi crni luk vrlo pogodan za osobe koje imaju dijabetes i to zbog hroma, minerala koji kontroliše dijabetes. Pretpostavlja se da nedostatak hroma može da uzrokuje insulinsku rezistenciju, koja najčešće prethodi dijabetesu. Takođe, alil-propil-disulfid, jedinjenje iz mladog luka, stimuliše lučenje insulina važnog za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Freepik
 

Ima koristi u smanjenju rizika od raka

Antioksidans i jedinjenje sumpora u njemu pomažu telu da eliminiše štetne slobodne radikale, koji su uglavnom uzrokovani zagađenjem, unutrašnjim mehanizmima tela i stresom.

Sprečava stomačne komplikacije

Za ovo su zaslužna vlakna prisutna u njemu. Bilo da ga jedete sirovog ili kuvanog, to će pomoći vašem sistemu za varenje da poboljšano radi.

Freepik
 

Održava zdravlje srca

Takođe pomaže u snižavanju nivoa holesterola u telu. Vitamin C koji je prisutan u njemu vas stavlja u manji rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su dokazala da vitamin C pomaže u smanjenju upale i opušta krvni sud koji nosi krv do srca, čime štiti srce od pojave srčanog ili moždanog udara.

Poboljšava zdravlje i izgled kože

Vitamin C koji je prisutan u mladom luku hranjiva je materija koja pomaže u sintezi kolagena u telu. Ovaj kolagen je neophodan za održavanje elastičnosti kože. Takođe obezbeđuje neophodnu glatkoću kože i čak pomaže u sprečavanju stvaranja bora.

Freepik
 

Pomaže u gubitku težine

Budući da ima vrlo malo masti i kalorija, mladi luk se smatra pogodnim povrćem za pripremanje niskokaloričnih obroka. Takođe, vlakna u njemu daju osećaj sitosti, zbog čega ne jedete mnogo, a podstiču mršavljenje.

Koristan za zdravlje očiju

Odličan je izvor vitamina A i antioksidanata, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i pomažu u sprečavanju gubitka vida.

Freepik
 

Prednost u izgradnji zdravlja kostiju

Istraživanja su pokazala da konzumiranje tri mlada luka svakog dana može da zadovolji potrebe organizma za vitaminom K. Ovaj vitamin je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju zeleni luk imaju smanjen rizik od osteoporoze.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike