Trudnice, oprez! Dijabetes koji prođe u trudnoći, može se opet dobiti kasnije: Stručnjak objašnjava kako ga otkriti na vreme!

06.08.2022

06:45

0

Poslednjih godina, pa čak i više od decenije, uočen je stalni porast učestalosti gestacijskog dijabetesa u populaciji

Trudnice, oprez! Dijabetes koji prođe u trudnoći, može se opet dobiti kasnije: Stručnjak objašnjava kako ga otkriti na vreme!
ginekolog doktorka Aleksandra Jotić trudnica - Copyright Pixabay Aleksandra Jotić/Privatna arhiva

Bilo koji stepen poremećaja tolerancije glukoze, odnosno nivo šećera u krvi koji je iznad normalnih vrednosti, kako na prazan želudac, tako i nakon obroka, a koji je prvi put izmeren u trudnoći, može se definisati kao gestacijski dijabetes (dijabetes koji se javlja tokom trudnoće).

Važno je istaći da je poslednjih godina, pa čak i više od decenije, uočen stalni porast učestalosti gestacijskog dijabetesa u populaciji, kaže za 24sedam prof. dr Aleksandra Jotić, specijalista interne medicine i endokrinolog iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Profimedia
 

- Najčešći faktori rizika za ispoljavanje gestacijskog dijabetesa su prisustvo povećane telesne mase u smislu prekomerne uhranjenosti i gojaznosti u prekoncepcijskom periodu, veliki prirast u telesnoj masi tokom same trudnoće, neadekvatna ishrana bogata ugljenim hidratima i mastima, zatim prethodna trudnoća u kojoj je otkriven gestacijski dijabetes, kao i prisustvo tipa 2 dijabetesa u porodici i starija životna dob. U tom smislu, gestacijski dijabetes nastaje kao posledica udruženog delovanja više različitih faktora rizika - objašnjava dr Jotić.

Na pitanje kako se otkriva gestacijski dijabetes, dr Jotić napominje da je neophodno uraditi test opterećenja.

- Prema savremenoj dijabetološkoj praksi, neophodno je aktivno tražiti eventualno ispoljeni gestacijski dijabetes kod trudnica, čak i bez faktora rizika. U tom smislu, između 24. i 28. nedelje gestacije neophodno je sprovesti dvočasovni test oralnog opterećenja sa 75 grama glukoze - objasnila je ona.

Koje su komplikacije gestacijskog dijabetesa?

Trudnoća komplikovana gestacijskim dijabetesom nosi sa sobom veći rizik za neželjeni tok i ishode trudnoće, kako za majku, tako i za novorođenče, a najčešća je pojava povišenog krvnog pritiska u trudnica (gestacijska hipertenzija), kao i novorođenče koje može biti veće telesne mase (preko četiri kilograma), što može uticati na komplikacije na samom porođaju.

Naša sagovornica napominje da se u najvećem broju slučajeva gestacijski dijabetes reguliše promenom životnih navika, kao što je redukcija unosa koncentrovanih ugljenih hidrata i loših masti, uz preporuku da se ishrana bazira na većem sadržaju proteina i vlakana, svežem povrću.

- U nekim situacijama, kada na ovaj način ne postižemo ciljne vrednosti glikemija, naredni korak podrazumeva uvođenje insulinske terapije, kojoj u trudnoći dajemo prednost. Nakon porođaja, u najvećem broju slučajeva, ne postoji više potreba za primenom insulinske terapije kada se radi o gestacijskom dijabetesu - dodaje dr Jotić.

Sagovornica 24sedam objašnjava da žene koje su imale gestacijski dijabetes mogu u kasnijoj životnoj dobi dobiti tip 2 dijabetesa.

- S obzirom na to da žene koje su imale gestacijski dijabetes pripadaju populaciji visokog rizika za ispoljavanje tipa 2 dijabetesa u kasnijem životu, neophodno je da se ponovi testiranje oralnim dvočasovnim testom opterećenja glukozom od četiri do 12 nedelja nakon porođaja. Kada rezultat kontrolnog testiranja ukaže na predijabetes, kod tih žena se primenjuju preventivne strategije kako bi se odložilo i preveniralo ispoljavanje tipa 2 dijabetesa, a gore navedeno testiranje se ponavlja na godinu dana. U slučaju normalnih vrednosti kontrolnog testiranja, dalje praćenje ovih žena je neophodno, ali se testiranje ponavlja na svake tri godine - ističe dr Jotić.

Profimedia
 

Na pitanje šta je sa ženama koje imaju dijabetes a planiraju trudnoću, naša sagovornica dodaje da je najvažnija kontrola.

- U slučaju trudnica sa prethodnim tipom 1 ili tipom 2 dijabetesa, najvažnije je upravo planiranje trudnoće, odnosno uspostavljanje optimalne kontrole dijabetesa u periodu pre začeća, i u ranom gestacijskom periodu. Ali i tokom čitave trudnoće u saradnji sa nadležnim lekarima kako bi se smanjili rizici za neželjene ishode trudnoće, kako za majku tako i za plod. Aktuelne preporuke ističu značaj prekoncepcijske edukacije koja se odnosi na razumevanje značaja optimalne kontrole dijabetesa i planiranja trudnoće u takvim uslovima - kaže dr Jotić.

Sagovornica našeg portala zaključuje da je u slučaju planiranja trudnoće kod žena sa tipom 1 dijabetesa, kod kojih se dobra kontrola glikemije ne može postići na četiri dnevne doze insulina, ukoliko za to postoje uslovi, preporučuje primena insulinske pumpe potpomognute senzorom za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi.

U slučaju žena sa tipom 2 dijabetesa, najveći broj dijabetoloških udruženja savetuje primenu insulinske terapije, uz neophodnost praćenja prirasta u telesnoj težini, kao i krvnog pritiska i drugih udruženih bolesti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike