Slobodno plačite: Ne samo što imaju ulogu štita, već suze pozitivno utiču i na telo i na psihu

17.03.2023

06:39

0

Autor: Z.A.S.

U kojim situacijama vi puštate suzu?

Slobodno plačite: Ne samo što imaju ulogu štita, već suze pozitivno utiču i na telo i na psihu
Žena plače - Copyright Freepik

Svako ljudsko biće poseduje sposobnost da zaplače, mada, za mnoge je plakanje i dalje tabu tema. U tome možda malo prednjače muškarci, mada, u određenim situacijama, čak ni oni ne mogu da izdrže a da ne puste taj "vodopad" iz sebe i na taj način zaštite i telo i um.

Zbog čega vi najčešće pustite suzu?

Da li je to dirljiv film, ili neki stresan događaj iz života? Često to budu čak i lepe vesti, poput venčanja ili dolaska novorođenčeta na svet.

Profimedia
 

Ono što svakako treba da znate jeste da plač pozitivno utiče na nas.

Fizički čin

Jedina vrsta koja plače zbog emocija su ljudi, iako naučnici još uvek ne znaju tačno kako je fizički čin plača povezan sa našim osećanjima.

- Čini se da plač počinje odmah nakon vrhunca fiziološkog uzbuđenja, jer aktivnost simpatikusa počinje da opada, a parasimpatička aktivnost raste, pomažući telu da se vrati u homeostazu - rekla je dr Loren Bilsma, docentkinja psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

Profimedia
 

Biološki proces

Funkcija suza je, između ostalog, ta da navlaže oči i da ih održavaju zdravima. Pored toga što oko treba da održavaju vlažnim, suze ga takođe štite od pare ili krhotina koje uđu u njega.

Emocionalne suze su, reklo bi se, iz osnovnog biološkog procesa evoluirale u nešto složenije, što može da se pojavi iz čisto emocionalnih, a ne fizičkih razloga. Kod onih koji skoro nikada ne plaču, može da se razvije suvo oko, što može da izazove bol, pa čak i da dovede do gubitka vida.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike