Istraživanje otkrilo jednostavnu naviku od 11 minuta koja bi mogla da spreči jednu od 10 preranih smrti

11.03.2023

06:32

0

Autor: Z. A.

Samo jedna mala promena u vašoj svakodnevici mogla bi vam produžiti život za nekoliko godina

Istraživanje otkrilo jednostavnu naviku od 11 minuta koja bi mogla da spreči jednu od 10 preranih smrti
pexels-lukas-hartmann-907526 - Copyright Pexels

Tokom svakog dana provedemo mnogo vremena hodajući, pogotovo žureći od jedne tačke do druge. Na primer, žurimo do prodavnice kako bismo kupili namirnice koje nam nedostaju za ručak.

A upravo ta kratka šetnja mogla bi nas spasiti od prerane smrti, prenosi Metro.

Novo istraživanje sa Univerziteta Kembridž pokazalo je da se čak jedna od deset ranih smrti mogla sprečiti kad bi svako uspeo da ostvari bar polovinu preporučenog nivoa fizičke aktivnosti.
Dok britanske smernice govore ljudima da ciljaju na najmanje 150 minuta vežbanja umerenog intenziteta svake nedelje, samo 11 minuta brze šetnje svakoga dana može biti dovoljno da vas spasi od nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Pixabay
Šetnja psa

Rizici od bolesti kao što su bolesti srca, moždani udari – koji su bili odgovorni za 17,9 miliona smrtnih slučajeva 2019. – i razni oblici raka smanjeni su ovom jednostavnom kratkom šetnjom. To nije ni četvrtina sata iz vašeg dana u poređenju s godinama koje ste dodali svom životu.

Ova laka promena stila života takođe je dokazana u ranijoj studiji u januaru, tako da bi stvarno trebalo da je isprobate. Sprovođenjem istraživanja, s ukupno više od 30 miliona učesnika, najnovije istraživanje Kembridža pokazalo je da samo 75 minuta vežbanja nedeljno može smanjiti rizik od raka za sedam procenata.

Pexels
Žustro hodanje do posla

Takođe, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto. Za određene vrste raka smanjenje rizika bilo je još veće. Za karcinome glave i vrata, mijeloične leukemije, mijeloma i želudačbne kardije rizik je bio niži za 14-26 odsto. Manji rizik za obolevanja od raka pluća, jetre, endometrije, debelog creva i dojke bio je 3-11 procenata.

Profesor Džejms Vudkok iz Epidemiološke jedinice MRC-a rekao je:

- Znamo da je fizička aktivnost, poput hodanja ili vožnje bicikla, dobra za vas, naročito ako osećate da vam ubrzava otkucaje srca. Ali ono što smo otkrili jeste da postoje značajne koristi za zdravlje srca i smanjenje rizika od raka čak i ako vežbate samo 10 minuta svaki dan.

Profimedia
Jutro u parku

Nije potrebno ni spominjati da je preporučenih 150 minuta nedeljno korisnije od samo 75 minuta. Otprilike jedna od šest ranih smrti bila bi sprečena sa više od dva sata vežbanja, dok bi se izbeglo 11 odsto slučajeva kardiovaskularnih bolesti i pet procenata slučajeva raka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike