Nije ono što su vam govorili kad ste bili mali: Postoji pet razloga zbog čega je dobro isplakati se

26.02.2021

16:50 >> 11:52

0

Pustite koju suzu da biste se oslobodili stresa i živeli srećnije

Nije ono što su vam govorili kad ste bili mali: Postoji pet razloga zbog čega je dobro isplakati se
Copyright Profimedia

Na početku da raščistimo – plakanje nije znak emotivne slabosti. Ali imajte na umu da suočavanje sa svojim emocijama zahteva mnogo snage u obliku lične ranjivosti.

Čak i nauka ohrabruje ljude da ponekad puste koju suzu kako bi se oslobodili stresa i živeli srećnije.

Znamo da vas ovo neće utešiti kada vam je teško, ipak, da li ste se ikada zapitali koje su emocionalne ili fizičke prednosti plakanja?

Evo kako suze utiču na naše zdravlje, kako emotivno, tako i fizičko:

Plakanje oslobađa od stresa

Poznato je da plakanje ima i fizički i mentalni uticaj čišćenja. Suze pomažu telu da se oslobodi od hormona stresa koji je poznat kao kortizol. Naučnici su ustanovili da plakanje zaista ima zdravstvene koristi. Ponekad se u njima krije lek. Kada ste napeti i pod stresom, plakanje može značajno da vam pomogne. Suze deluju opuštajuće i poput leka koji će vas smiriti. Prema istraživanju, plač aktivira parasimpatički nervni sistem, koji deluje umirujuće na mozak.

Umiruje puls i drži pritisak pod kontrolom

Visoki krvni pritisak može da dovede do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i problema sa bubrezima, ali plakanje pozitivno utiče na krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Profimedia

Suze ispiraju toksine

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu da očiste nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, one ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu, što pomaže u povećanju kortizola u telu i rezultira boljim raspoloženjem.

Olakšavaju fizički i emocionalni bol

Znate da kada osećate fizički bol, ponekad nesvesno pustite po koju suzu. Upravo na taj način se umanjuje osećaj bola. Istraživanje je pokazalo da se plakanjem oslobađa oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi, i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizički i emocionalni bol.

Utiče na raspoloženje

Promene raspoloženja se događaju iz različitih razloga, a jedan je nakupljanje mangana u telu. Kad plačemo, taj višak mangana odlazi iz tela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u telu i, kao rezultat, čini nas mirnim.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike