Komšije vole da šetaju nameštaj kasno noću: Kako da zaspite uprkos buci

13.02.2023

18:58

0

Autor: K. O.

Gradilište vam je pored stana ili imate nesnosne komšije. Ipak, to ne znači da se morate odreći kvalitetnog sna koji je važan za vaše zdravlje i svakodnevno funkcionisanje

Komšije vole da šetaju nameštaj kasno noću: Kako da zaspite uprkos buci
Copyright Profimedia

Taman ste se pripremili da lagano utonete u san, a vaš komšija ili cimer ima ideju da premesti nameštaj ili da testira svoju bušilicu. Vi samo želite da se oporavite od stresnog dana i spavate u miru, a opet ćete zbog buke ostati budni do kasno u noć.

Ako je samo u pitanju komšija insomničar, možete se nadati da će buka uskoro prestati, ali ako živite pored prometne ulice, teško da će se buka smanjiti.

Zato vam donosimo neke cake za smanjenje buke jer je poznato koliko nesanica utiče na kvalitet svakodnevnog života.

Zatvorite prozore

Ako zaista volite da spavate sa otvorenim prozorima kako biste pustili svež vazduh u spavaću sobu tokom noći, trebalo bi da razmislite o tome. Ako zvukovi dolaze spolja, zatvaranje prozora će sigurno pomoći.

Ne samo da ovo može da blokira uličnu buku, već i glasne prolaznike. Bolje je provetriti neposredno pre spavanja i držati prozore zatvorene tokom noći. Ako je vaš kraj veoma bučan, možete razmisliti i o instaliranju zvučno izolovanih prozora.

Pexels
 

Specijalne zavese

Zavese nisu korisne samo za zatamnjenje spavaće sobe. One takođe služe kao izolacija od glasnih zvukova i mogu ih prigušiti. Koristite debele zavese da biste sprečili buku u spavaćoj sobi, a da pritom izbegavate svetlost. Tada ćete stvoriti okruženje koje je bolje za vaš san.

Prilagodite svoje okruženje

Možete prilagoditi nameštaj na način da se zvuk apsorbuje. Postavite tepihe tako da zvukovi ne dopiru do vas. Postoje čak i specijalne zvučno izolovane tapete koje možete koristiti. One apsorbuju zvučne talase i ne reflektuju ih nazad do vas. Takođe, postavljanje drugog poda može pomoći da se smanji pozadinska buka. Jedino što sve ovo može biti prilično skupo. 

Profimedia
 

Čepići za uši i slušalice

Ako je izvor buke privremen, kao što je gradilište ispred stana, onda vam mogu pomoći čepići za uši. Oni prvenstveno filtriraju visoke zvukove. Međutim, treba da imate na umu da bi trebalo da čujete i budilnik ujutru. Onda bi mogao da posluži vibrirajući budilnik jer ćete njega osetiti uprkos čepićima za uši. Takođe, slušalice za spavanje su udobne i korisne. Možete slušati svoju omiljenu muziku dok tonete u san i istovremeno anulirati buku.

Spavanje uprkos buci

Ako je buka trajna smetnja, u većini slučajeva ćete se čak i naviknuti na nju. Posebno ako je stvaraju blizina puta ili aviona. U svim ostalim slučajevima, hitno bi trebalo da učinite da se nivo buke smanji i da vas ne uznemirava. Inače, buka može da vam stvori nedostatak sna koji će da vodi do smanjenja kvaliteta vašeg života, ali i do oštećenja vašeg zdravlja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike