Zašto se kaže zdrav kao dren? Grančica drena obavezno ide u česnicu, a onaj ko je izvuče – biće zdrav cele godine

07.01.2023

05:37

0

Autor: Z. A.

Ukoliko ove godine iz parčeta česnice izvučete dren - malo je reći da ste srećan čovek

Zašto se kaže zdrav kao dren? Grančica drena obavezno ide u česnicu, a onaj ko je izvuče – biće zdrav cele godine
Dren - Copyright Profimedia

Stara legenda kaže da su nekada ljudi verovali da postoje tri magična drveta: hrast, tisa i dren, zapravo, verovalo se da drvo drena štiti porodicu i donosi dugovečnost i zdravlje.

I sigurno ste čuli izreku ,,zdrav ko dren“, koja dobro zdravlje poredi sa biljkom čija su lekovita svojstva poznata od davnina, takođe, smatrao se zaštitom od udara groma i uroka.

Stari Grci su još pre 7.000 godina koristili biljku Cornus mas i zbog ploda za ishranu, ali i zbog tvrdog drveta za pravljanje alata, a stari Rimljani pravili su od njega koplje.

Dren pripada porodici drenova, a na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Njegovi plodovi imaju veliku lekovitu i hranljivu vrednost.


I u srpskoj tradiciji drvo drena je jako važno.
Profimedia
Česnica

Dren u srpskoj tradiciji

Legenda kaže da se drvo drena, kao jedno od tri magična drveta kod Srba, obavezno sadilo na mestu gde se podizala kuća, a zbog narodne izreke „zdrav kao dren“ veruje se da je ono donosilo porodici zdravlje i dugovečnost, piše opanak.rs.

U mnogim krajevima Srbije za najvažniji i najlepši pravoslavni praznik zimskog perioda Božić, 7. januara, praznika blagostanja, mira, radosti i porodičnih okupljanja na božićnoj trpezi najvažnija je česnica, koja ima simbolično značenje i podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje - Marija im je ponudila hleb, pa je obavezna na božićnoj trpezi.

A u česnicu ide grančica drena - ona simbolizuje zdravlje, pa će onaj kome se ona padne biti zdrav cele godie.
Kakva su vremena došla, sve više ljudi se moli da komadu ili parčetu česnice nađu dren, a ne novčić, simbol bogatstva i blagostanja.

Ovo drvo narod naziva još i drenak, drenić, drenovina, drenj, bela sibovina, drenak, drnjulčić, a plod drena narod je nazivao drenka, drenjina, drenjula...

Već u kasnu zimu i rano proleće dren počinje da cveta, pre drugih biljaka, a njegovi zlatnožuti cvetovi predstavljaju lep prizor. Krajem leta i početkom jeseni na mesto cvetova dolaze zreli, crveni plodovi, koji su lepi, ali i puni su tanina, organskih kiselina, pektina, šećera, sluzi, dok u kori ima i smole, pa biljka ima izuzetnu lekovitu vrednost.

Profimedia
Dren

Dren u ishrani

Proizvodi od drenjina kao što su sok, čaj ili džem, efikasni su u lečenju stomačnih tegoba i oboljenja organa za varenje. Biljka može da se konzumira kako sveža, tako i zamrznuta ili obrađena, a važno je to da je njeno dejstvo isto.

U svetu trenutno pokušavaju da popularizuju upotrebu i konuzmaciju drena zbog njegovog povoljnog uticaja na zdravlje i visoke prehrambene vrednosti.

Plod i kora se piju kao čaj, kao lek protiv bolesti creva i groznice, protiv dijareje.

Od zrelih plodova priprema se ukusan pekmez, voćni sok i vino. Od plodova drena peče se rakija. Od semenki se može dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Pržene, a zatim i mlevene semenke mogu da se koriste kao zamena za kafu.
 Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i bolesti srca. Antocijani, iz plodova, imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Profimedia
Dren zimi

Dren, takođe, sadrži i šećere, sluz, organske kiseline, pektine. Veoma je bogat izvor vitamina C, pa u zavisnosti od genotipa i porekla, može da sadrži i do dva puta veću količinu tog vitamina od na primer ploda narandže.

U Italiji i južnoj Francuskoj beru se nedozreli plodovi i konzerviraju kao masline.
U Nemačkoj se ukuvavaju sa šećerom i sirćetom, dok se u Rusiji upotrebljava kao začin za mesna i riblja jela.

Od zrelih plovoda drenjina pripremaju se pekmezi, voćni sokovi i vino. Puni su vitamina C i zato su odlični kao dodatak ishrani tokom zime kada nema dovoljno svežeg voća.

Profimedia
Dren zimi

Dren kao biljni lekar

Dren može da pomogne u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti… U Rusiji su naučnici potvrdili njegovu lekovitost i ustanovili da plodovi, kora stabla i listovi imaju antimikrobiološko dejstvo. Pored toga, meso plodova i ulje iz semenki može se koristiti za zarastanje rana.

Digestivni trakt: Kiselkasti plod ovog voća koji skuplja usta, upotrebljava se nezreo i efikasan je u lečenju različitih crevnih tegoba praćenih dijarejom, krvarenja polipa, upale debelog creva i grozničavih stanja kod bolesti sistema za varenje.
U tu svhu se upotrebljava čaj od kore i ploda drena, kao i kompot od plodova.

Pexels
Dren

Antioksidans: Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala, koji uzrokuju tumori i srčana oboljenja. Antocijani iz plodova imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Jača imunitet: Drenjine obiluju mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Upravo zato, sok od drenjina je idealan prirodni lek za oporavak organizma koji je dehidriran i slab. Sok od drena se takođe može koristiti i preventivno, a idealan je i u terapiji protiv anemije jer sadrži gvožđe, kao i vitamin C, koji je važan za njegovu bolju apsorpciju. Dren takođe pomaže i u lečenju grla, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijabetesa, kao i kod zarastanja rana.

Unsplash
Čaj od drena

Čaj od drena

  • 250 g bobica drena
  • 120 ml vode
  • 1 kašičica meda

Kako da spremite čaj:

Bobice drena prelijte vodom pa ih gnječilicom za pire izgnječite.
Nalijte još malo vode i procedite u bokal. Pijte zaslađeno kašičicom meda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike