Mislili ste da ste doktorirali pranje ruku? Istina je, najverovatnije, drugačija

17.10.2022

05:04

0

Autor: Z.A.S.

Koliko dugo treba da ih peremo da bismo bili sigurni da su čiste?

Mislili ste da ste doktorirali pranje ruku? Istina je, najverovatnije, drugačija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada je pranje ruku u pitanju, reklo bi se da smo ga, ako ništa drugo, u protekle dve godine doktorirali. Ipak, verovali ili ne, ali, mnogi još uvek nisu sigurni da li pravilno peru ruke.

Prema rečima stručnjaka, mnogi od nas ruke ne peru dovoljno dugo ili dovoljno često. Pravilo je da sapun među prstima mora da peni najmanje 20 sekundi da bismo eliminisali zarazne klice, smatra se.

Sa druge strane, mnogi koriste sredstva za dezinfekciju ruku, pa tako umesto da operu ruke, primenjuju prskanje i trljanje alkoholom. Stručnjaci kažu da je to prihvatljivo samo između pranja i u slučaju da u tom trenutku nemate pristup lavabou.

U zavisnosti od našeg načina života i dnevne rutine, može da postoji čak 15 situacija u danu u kojima klice koje se zadržavaju na vašim rukama mogu da ugroze imuni sistem.

Pranje ruku počnite tako što ćete pokvasiti ruke do zgloba pod vodom iz česme. Iako možda mislite da je vrela voda najbolja za uklanjanje klica, zvaničnici kažu da temperatura zapravo nije bitna. Zatim isključite vodu i počnite da penite sapunom. Dok penite, vodite računa da uzmete i prednju i zadnju stranu ruku, uključujući kožu između prstiju i ispod noktiju. Pranje ruku bi trebalo da traje najmanje 20 sekundi.

Pixabay
 

Dok sapun omogućava da se bakterije skinu sa kože, trenje ribanja zapravo gura klice u odvod. Ponovo uključite vodu, stavite ruke ispod slavine i dobro isperite sve dok se sav sapun ne ispere i voda u umivaoniku ne bude bistra. Na kraju, osušite ruke čistim peškirom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike