Stručnjaci objašnjavaju: Ovo su najčešće greške koje pravimo prilikom pranja ruku

27.12.2021

07:59

0

Velika greška je i izbegavanje sušenja

Stručnjaci objašnjavaju: Ovo su najčešće greške koje pravimo prilikom pranja ruku
Pranje ruku 1 - Copyright Pixabay

Pranje ruku je izuzetno važno.

I to ne samo jer već dve godine vlada pandemija korona virusa.

Na rukama se skupljaju prljavštine i bakterije.

I zato je bitno da redovno održavate higijenu u vidu dezinfekcije ruku sapunom.

Nije vam potrebna vruća, posao će obaviti i mlaka i blago topla topla voda, a stručnjaci su otkrili kakve greške najčešće pravimo kada je pranje ruku u pitanju:

Malo sapuna

Ne perete ih dovoljno - U jednom danu dodirnete toliko stvari koje vam mogu preneeti zarazu, a i koronavirus. Jednom kada dođu u dodir sa prstima, mikrobi se lako prenose na lice i telo koje njima dirate. Pranje ruku je najbolji način za zaštitu, pa ih perite sapunom i vodom, ili očistite dezinfekcijskim sredstvima ako ne možete do sapuna. Nakon pranja ih isperite i obrišite.

Ne koristite dovoljno sapuna - Ruke potopite u vodu i na njih stavite dovoljno sapuna. Veličina jedne kovanice je sasvim dovoljna.

Pixabay
 

Ne perite samo dlanove - Ne zaboravite na temeljno pranje, a posebno površinu ispod nokta i pregibe među prstima. Takođe, preporuka je da nokte skratite kako virusi ne bi imali prostora za "stanovanje".

Ne perete dovoljno dugo - Ruke je potrebno prati oko 20 sekundi da biste se rešili virusa i bakterija. Od kada je počela pandemija, ljudi su postali sve kreativniji u smišljanju pesmica koje će im skratiti vreme dok peru ruke, slobodno odaberite refren po želji.

Dobro isprati

Ruke je potrebno dobro isprati - Nakon dobrog i pravilnog pranja ruku, morate dobro da ih isperete ispod mlaza čiste vode, hladne ili tople, kako bi se sve nečistoće uklonile sa kože. Ako dobro ne isperete sapun, možete da snosite i posledice, kao što je iritacija kože.

Pixabay
 

Preskačete sušenje ruku

Virusi će se lakše preneti sa mokrih ruku, pa uzmite dovoljno vremena da ih dobro osušite. Obrišite ih suvim i čistim ubrusom ili čistim peškirom, ali ako ste na javnom mestu, svakako koristite paprine ubruse ili električne sušače.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike