Stručnjaci objašnjavaju zašto ne treba da koristite sapun pri svakodnevnom tuširanju

17.07.2021

07:17 >> 07:20

0

Prečesto tuširanje ima više štete nego korsiti. Sapunom je dovoljno prati samo tri dela tela

Stručnjaci objašnjavaju zašto ne treba da koristite sapun pri svakodnevnom tuširanju
Copyright Pexels

Verovatno ste u poslednjih godinu i po dana bezbroj puta čuli koliko je važno da redovno i temeljno perete ruke. Međutim, neki dermatolozi upozoravaju da se to nikako ne odnosi na telo.

Za kožu celog tela, kažu, prečesto tuširanje ima više štete nego koristi, a neki čak savetuju da se pri tuširanju sapunom dobro istrljaju samo tri dela tela, pazuh, prepone i stopala, a ostalo samo ispere vodom.

Pročitajte još

Docent dermatologije sa Univerziteta u Torontu doktorka Sendi Skotnicki tako tvrdi da kupanje tela sapunom od glave do pete može dovesti do kožnih problema poput ekcema.

Pexels

Sa njom se slaže doktor Čevi Česiu koji tvrdi da svakodnevnim kupanjem tela sapunom uništavamo korisni deo svog mikrobioma, koji onda više ne zna razliku između dobrih i loših bakterija.

– Iako ruke treba prati redovno, ako niste upravo ustali iz blata, jedina mesta koja još treba da sapunjamo su pazuh, prepone i stopala – dodaje on, a ostatak tela, treba površno da se opere samo vodom, čak i nakon napornog treninga.

Tome u prilog ide i istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu “Science Advances” koje je na koži ispitanika, između ostalog, otkrilo i soj bakterija koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka kože, i dok ga voda ne uklanja, sapun ga potpuno skida sa kože.

Pexels

– Pazuh, prepone i stopala su delovi tela na kojima je koža posebno osetljiva pa su sklonija stvaranju gljivica i urastanju dlačica koje mogu dovesti do infekcija, te su uopšteno osetljivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije – zaključila je Skotnicki za “Best Life Online”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike