Da li, nakon pipanja prljavog veša, operete ruke? Ukoliko to ne radite, pravite veliki rizik po zdravlje, a evo i zbog čega

02.05.2022

11:02

0

Prljav veš je prepun bakterija koje se nakupljaju i razmnožavaju na rukama

Da li, nakon pipanja prljavog veša, operete ruke? Ukoliko to ne radite, pravite veliki rizik po zdravlje, a evo i zbog čega
Kospa veša - Copyright Pexels

Pranje veša je posao koji maltene svakodnevno obavljamo i svako ima svoj način na koji to radi. Dok jedni koriste deterdžent, drugi se pre okreću kapsulama ili tečnom deterdžentu, a mnogi ih čak i koriste kombinovano.

Sa druge strane, koliko god izgledalo bezazleno, pranje veša nije nešto što bi trebalo olako da radite. Štaviše, verovatno pravite greške koje za posledicu imaju širenje bakterija.

Da li ste se nekada zapitali koje su? I da li se uvek pridržavate uputstva sa etikete kako ne biste uništili odeću?

Profimedia
 

Najčešća greška koju pravimo jeste nerazvrstavanje po bojama, ili stavljanje velike količine veša u bubanj, tako da on postane prenatrpan, a to onda rezultira neprijatnim mirisima.

Takođe, ono što mnogi rade jeste da stavljaju što više deterdženta i omekšivača, misleći da će tako postići bolji efekat i da će veš biti čistiji i mirišljaviji. Zapravo je obrnuto. Manje je više, a pored toga što ćete time dobiti bolji efekat, takođe više štitite kožu od štetnih hemikalija. Nemojte da zaboravite da tu odeću posle oblačite i stavljate na sebe.

Pexels
 

Greška koja bi izuzetno mogla da našteti zdravlju jeste pranje, odnosno nepranje ruku, nakon što prljav veš stavite u mašinu.

Alternativni zdravstveni praktičar, dr Alan Mandel, na internetu često deli savete u širokom rasponu zdravstvenih tema, pa je tako objasnio zašto bismo, zbog veša koji planiramo da operemo, mogli da se razbolimo.

Profimedia
 

Ono što većina ljudi ne shvata jeste da, kada veš uzmemo u ruke, na njima ostaje puno štetnih bakterija koje se nakupljaju i rastu u korpama u kojima držimo prljav veš. Kada taj prljav veš uzmemo rukama i stavimo ga u mašinu, nesvesno skupljamo bakterije, a samim tim povećavamo verovatnoću da ćemo se razboleti.

Profimedia
 

Dakle, ukoliko želite da zaštitite sebe, svoju porodicu i prijatelje, savet dr Mandela jeste da, nakon rukovanja prljavim vešom, obavezno operete ruke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike