Stručnjak tvrdi: Ukoliko, nakon pranja ruku, ne uradite ovo, efekat će biti isti kao da ih niste ni oprali

12.09.2022

04:59

0

Autor: Z.A.S.

Takođe, važno je i čime sušimo ruke

Stručnjak tvrdi: Ukoliko, nakon pranja ruku, ne uradite ovo, efekat će biti isti kao da ih niste ni oprali
Ilustracija - Copyright Pixabay

U poslednje dve godine o pranju ruku slušamo više nego ikada. Svi smo utvrdili gradivo u vezi sa tim koliko dugo treba prati ruke i na koji način, a znamo i da je važno da to radimo često, pogotovo kada neko vreme provedemo napolju.

Međutim, da li dovoljno pažnje posvećujemo i sušenju ruku i tome kako da ih, nakon pranja, učinimo suvima?

Prema rečima jednog stručnjaka, preskakanje sušenja ruku, nakon pranja, zapravo bi mogao da bude mnogo veći problem nego da ih uopšte ne operemo.

Profimedia
 

Dejvid Veber, mikrobiolog sa 50 godina iskustva, tvrdi da bakterije poput Ešerihije koli bujaju na vlažnim površinama, uključujući ruke. Prethodna istraživanja pokazala su da se 85 odsto širenja mikroba putem raznih površina događa jer ih ljudi dodiruju vlažnim rukama.

- Istraživanje je pokazalo da je prenos bakterija bio direktno povezan s trajanjem i učinkovitošću sušenja ruku, a prenos bakterija progresivno se smanjivao što je manje vlažnosti ostajalo na rukama - kaže Veber.

Pixabay
 

Sušenje ruku toaletnim papirom umesto peškirom smatra se nehigijenskim jer ostavlja sitne komadiće kontaminiranog papira po vašim rukama, tvrdi Veber.

Isto tako, brisanje ostataka vlage o odeću može da dovede do skupljanja bakterija s odeće, poništavajući svrhu pranja ruku. Osobe koje koriste malo preostale vlage za oblikovanje kose takođe su u opasnosti da pokupe mikrobe s dlake, uključujući bakterije koje uzrokuju akne.

Profimedia
 

Konačno, ostavljanje ruku da se prirodno suše na vazduhu i izbegavanje brisanja u potpunosti omogućava lakši prenos virusa i bakterija na sve površine s kojima naše ruke dolaze u kontakt.

- Iz perspektive higijene, bilo bi onda bolje uopšte ne prati ruke. Krajnji cilj pranja ruku i sušenja jeste da kupatilo napustite s čistim i suvim rukama - rekao je Veber.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike