Pustite grudi na slobodu: Danas je Svetski dan bez brusthaltera

13.10.2022

06:51

0

Autor: Z. A.

U Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a više od 1.600 ih umre od ove bolesti - zato je vreme da oslobodite grudi i kažete raku - dalje nećeš moći

Pustite grudi na slobodu: Danas je Svetski dan bez brusthaltera
dave-mcdermott-iIz07fRQTkw-unsplash - Copyright Unsplash

Statistika kaže da svaka žena, prema statistikama, ima oko devet različitih grudnjaka. Iako je veoma koristan i drži stvari na mestu, taj izum neke žene sputava i nekako im je suvišan, a mnoge žene rastužuje - posebno one kojima je zbog raka dojke urađena radikalna mastektomija.

Zaro je grupa žena odlučila da obeleži jedan dan u godini tokom kog ženske grudi neće biti sputane i tako je nastao Svetski dan bez brusthaltera koji pada 13. oktobra svake godine.

Cilj Svetskog dana bez brusthaltera nije samo poticanje žena da zavole svoje grudi, nego nešto mnogo veće - da se oslobode stega i zavole sebe.

Iako se ne zna tačno kako je ovaj datum počeo da se obelžava, zna se da je sve krenulo otprilike 2011. godine i da je tada polako počela da se širi važna poruka i da se podiže svest o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Zato svakog 13. oktobra - na Praznik slobodnih grudi - veliki broj žena ne nosi grudnjake kako bi skrenule pažnju na značaj prevencije i rane dijagnostike.

Osim plemenitog cilja većina žena praktikuje ovaj običaj zbog udobnosti jer mnogim ženama prija da ne nose grudnjak.

Pexels
 

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju ovaj običaj veoma uvredljivim.


Iako je medicina uznapredovala, a danas postoje različiti tretmani za lečenje tumora dojke, ni danas nije ustanovljena šta je tačan uzrok ove bolesti. Ujedno, ona i dalje odnosi veliki broj života.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a više od 1.600 njih umre od ove bolesti.

Najvažnije oružje u borbi protiv raka dojki je redovna kontrola.

Pexels
 

Oko 20 odsto obolelih pacijenata rak je otkrilo na ovaj način, tako da je veoma bitno da prekontrolišete svoje grudi jednom mesečno kako biste se upoznali sa građom svojih grudi i lakše uočili nepravilnosti ako se jave.

Pexels
 

Najbolje je to učiniti nekoliko dana nakon završetka ciklusa jer je tada najmanje verovatno da će grudi biti otečene.

Ako ste u menopauzi, odaberite neki dan koji ćete lako upamtiti, na primer prvi dan u mesecu. Obratite pažnju na kvrge ili nabore na koži i promene na bradavicama poput uleganja, osipa ili iscetka.

Ukoliko se otkrije na vreme, procenat izlečenja karcinoma dojke je gotovo 99 odsto.

Ceo oktobar je mesec podizanja svesti o raku dojke.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike