Sjajne vesti iz zdravstva! Stiže najsavremeniji lek protiv raka dojke, dobijaće ga bukvalno sve pacijentkinje!

21.03.2022

13:10

0

RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države

Sjajne vesti iz zdravstva! Stiže najsavremeniji lek protiv raka dojke, dobijaće ga bukvalno sve pacijentkinje!
pexels-anna-tarazevich-5482991 - Copyright Pexels

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je najnoviju terapiju za rak dojke!

- RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom - rekla je Škodrićeva povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su skoro sve obolele žene pokrivene ovom terapijom, s obzirom da se radi o najčešćem malignom tumoru kod žena u našoj zemlji, prenosi Kurir.

- Ovih 10 odsto koje još uvek nemaju savremenu terapiju, dobiće je u najskorije vreme. Radi se o terapiji koja je tek izašla iz posebnih kliničkih studija - izjavila je Škodrićeva.

Naglasila je da je značajan iskorak napravljen sa posebnom listom lekova, tako što su na nju stavljene savremene terapije i za početne stadijume bolesti.

Profimedia
 

- Dosadašnja praksa stavljanja inovativnih lekova na listu lekova je bila da se stavljaju savremene terapije za poslednje stadijume bolesti, a ovom posebnom listom smo stavili i za početne, čime su pokrivene žene i sa prvom i sa drugom linijom - objasnila je direktorka RFZO.

Škodrićeva je naglasila da će ova ustanova nastaviti kontinuirano da ažurira listu novim terapijama, za šta su obezbeđena sredstva.

- Napravili smo finansijsku strategiju sa Ministarstvom finansija za narednih pet godina i obezbeđen je budžet, ne samo za ove lekove koji su već na listi, nego i za buduće lekove i vodićemo računa da se stavljaju lekovi koji prate najnovija genetska istraživanja - izjavila je Škodrićeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike