Najčudnije pogrebne tradicije na svetu

24.09.2021

09:30

0

Svaka kultura ima svoj način gledanja na smrt

Najčudnije pogrebne tradicije na svetu
Copyright Profimedia

Način na koji tugujemo u velikoj meri varira od kulture do kulture. Svaka ima svoj način gledanja na smrt, pa tako i pogrebnih obreda ima koliko i tradicija u svetu. I dok neke kulture ostavljaju pokojnike na otvorenom, druge sahranjuju ljude u pećinama i to je samo početak liste najbizarnijih običaja sahranjivanja iz celog sveta.

U zemljama širom Evrope sahrane uglavnom izgledaju slično, ali neke daleke zemlje poput Kine, Meksika i Koreje imaju nešto drugačije običaje i tradiciju kada ispraćaju preminule.

Porodice u Meksiku, nakon smrti svog člana, postave stolove ili šator na nekom mestu i tamo provedu sledećih nekoliko dana. Jedu, piju i donose poklone kako bi ispratili pokojnika.

 

Profimedia
 

Narod Madagaskara izvodi ritual pod nazivom famadihana u kojem se, svakih sedam godina, tela pokojnika eshumiraju. Takođe poznat kao „okretanje kostiju“, ritual prikazuje pokojnika umotanog u čaršav nakon čega sledi gozba tokom koje narod pleše sa svojim mrtvim precima, a zatim se tela ponovo sahranjuju.

Mnoge sahrane na Tajvanu ocenjuju se po trošku, što često dovodi do raskošnih veselja sa bendovima. Neki idu toliko daleko da iznajmljuju električne automobile - kamione pretvorene u pokretne bine na kojima striptizete izvode tačke.

 

Profimedia
 

U Severnoj Koreji, postoji običaj da se pepeo kremirane osobe stavlja u medaljon, koji se potom nosi oko vrata, prenosi ATV.

Na Tibetu i danas opstaje tradicija koju nazivaju sky burial, odnosno nebeski ukop. Telo preminule osobe ostavlja se na vrhu planine da se prirodnim putem razgradi. Kako objašnjavaju tamošnji stanovnici, to rade kako bi osoba otišla na drugi svet bez grehova. Jednom kada se telo raspadne, porodica skuplja ostatke tela i spaljuje ih.

Južnokorejska vlada je 2000. godine donela zakon u kome se navodi da se, zbog sve manje prostora u maloj i gusto naseljenoj zemlji, grobovi moraju ukloniti nakon 60 godina. Vlada aktivno promoviše kremiranje pokojnika, a neki građani ove zemlje idu i korak dalje pretvarajući ostatke svojih najmilijih u ono što je poznato kao "perle smrti" - sitne i šarene perle nalik na šljunak koje se obično prikazuju u ukrasnom staklu.

Profimedia
 

Narod na Filipinima oblači pokojnika u njegovu najbolju odeću, a zatim telo postavlja na stolicu. Telo ostaje tako nekoliko nedelja, često sa upaljenom cigaretom u ustima.

U Gani mnogi ljudi koristi mrtvačke sanduke kao način da predstavljanja svog rada ili života. Oni su poznati kao kovčezi fantazije i čine svojevrsno umetničko delo. Tako se može videti kovčeg u obliku luksuznog automobila, dok su drugi u obliku pivske flaše. Takvi, personalizovani kovčezi dokaz su dobro proživljenog života!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike