Cimetom na svakoga ko je slobodan a ima više od 25 godina, ali stvari mogu postati još gore

19.08.2021

14:00 >> 14:11

0

Otkačeni običaji širom sveta

Cimetom na svakoga ko je slobodan a ima više od 25 godina, ali stvari mogu postati još gore
Copyright Profimedia

Ono što jednom narodu izgleda sasvim normalno, drugom bi moglo izgledati krajnje neobično, i obrnuto, i tu se granica između čudnog i smislenog gubi.

Radi se samo o odrastanju u različitim kulturama koje, iako nam na prvi pogled deluju daleko i strano, možda kriju zanimljive običaje.

Zubić vila

Naša deca veruju da će im, kad izbije novi zub, Zubić vila ostaviti novac ispod jastuka dok spavaju.

Profimedia

Pročitajte još:

U Grčkoj, s druge strane, deca bacaju zubić na krov svog doma, kako bi im doneo sreću. Dok to rade, zamišljaju želju da im stalni zubi izađu snažni i zdravi.

Na novu adresu sa kućom u rukama

Niko ne voli selidbu, osim u jednoj zemlji sveta gde je promena adrese lakši posao nego što možete da zamislite. Naime, na Filipinima tradicija koja se zove Baianihan ne podrazumeva samo premeštanje stvari sa jednog mesta na drugo, već premeštanje cele kuće, i u tome učestvuje celo selo.

Profimedia

Kuće na Filipinima zovu se bahai kubo i napravljene su od lakih materijala, kao što su lišće bambusa i kokosa. Zbog toga su prilično lagane, pa je moguće staviti bambusove stubove na dno i jednostavno podići kuću kako biste je premestili na drugo mesto.

Ova tradicija jasno pokazuje duh filipinskog naroda i njegovu spremnost da pomaže drugima.

Rvanje kamila kao sport

U celom svetu postoje brojni sportovi sa životinjama. Jedan od čudnijih, koji je i danas aktuelan, jeste rvanje kamila.

Profimedia

Iako je ovaj sport uglavnom zastupljen u Turskoj, može se videti i na Bliskom istoku. Kamile se za borbu, ali i “ruku” ženke, pripremaju mesecima, a sve su uglavnom “odevene” i ukrašene crvenim platnima i natpisima. Takmičenje se održava duže od 2.400 godina, a u borbama se nadmeću isključivo kamile rase tulu.

Cimetom na žene

U Danskoj ljudi bacaju cimet na svakoga ko je slobodan a ima više od 25 godina. Ali, može biti i gore. Ako imate preko 30, tada će vas posuti biberom, od glave do pete. Tradicija datira iz 16. veka, kada su trgovci začinima bili previše zauzeti putovanjima i prodajom začina da bi sebi našli partnere, zbog čega su ostajali sami.

Printscreen/Youtube

Pročitajte još:

Čini se da Nemačka ne kaska za Danskom. Ukoliko u ovoj zemlji žena nije udata na 30. rođendan, od nje se očekuje da očisti kvake na kućama svojih najboljih prijatelja. Jedini izlaz iz ove čudne tradicije je dobijanje poljupca od nekog muškarca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike