U srcu Pariza otvara se prvi muzej posvećen siru: Osim degustacije, posetioci će gledati kako se prave sirevi na licu mesta

12.06.2024

10:12

0

Autor: V. I.

Musee du Fromage je savršena destinacija za sve one koji žele da saznaju više o bogatoj tradiciji francuskih mlačnih delikatesa

U srcu Pariza otvara se prvi muzej posvećen siru: Osim degustacije, posetioci će gledati kako se prave sirevi na licu mesta
Copyright Freepik

Ljubitelji francuskih sireva će od sutra imati još jedan razlog da posete Pariz! U srcu ostrva Sen Luj, u Četvrtom arondismanu, na oko 300 metara kvadratnih otvara se Musee du Fromage, prvi muzej posvećen francuskim sirevima i njihovim proizvođačima.

Uronite u svet francuskih sireva

Musee du Fromage pruža posetiocima jedinstvenu priliku da u potpunosti urone u svet proizvodnje sira. Muzej će obuhvatati izložbenu galeriju i mlekaru u kojoj će se pred posetiocima, na licu mesta, proizvoditi sirevi. Edukativni obilazak vodiće posetioce kroz istoriju i kulturu sira, otkrivajući tajne njegove proizvodnje, a završavaće se degustacijom – pravi raj za ljubitelje sira.

 

 

Inspirisanje nove generacije proizvođača

Pored upoznavanja sa raznim vrstama francuskih sireva, muzej ima i važnu misiju – da zainteresuje mlade za ovo tradicionalno zanimanje. Industrija proizvodnje sira suočava se sa nedostatkom mladih stručnjaka, i Musee du Fromage nastoji da podstakne novi interes za ovu profesiju.

Vizija i strast Pjera Brisona

Ovaj ambiciozni projekat osmislila je kompanija "Paroles de Fromagers", koja više od deset godina prenosi znanje i iskustvo u proizvodnji sira. Osnivač kompanije, Pjer Brison, proveo je petnaest godina razvijajući ovaj projekat. Kao stručnjak za proizvodnju sireva, Brison želi da svoju strast podeli sa što većim brojem ljudi.

 

Cene karata

Iako je zvanično otvaranje muzeja zakazano za 13. jun, ulaznice su uveliko dostupne za kupovinu na zvaničnom sajtu muzeja. Cena ulaznice za odrasle iznosi 20 evra, za decu od 12 do 17 godina 17 evra, a za decu od 5 do 11 godina 13 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike