Zavirite u nekadašnji dom Iva Sen Lorana u Marakešu: Vatromet boja i živopisni vrt od 1.800 kaktusa (VIDEO)

13.04.2024

20:16

0

Autor: V. I.

Dizajner je toliko bio zaljubljen u ovo mesto da je tražio da se po ružama pospe njegov posmtni pepeo

Zavirite u nekadašnji dom Iva Sen Lorana u Marakešu: Vatromet boja i živopisni vrt od 1.800 kaktusa (VIDEO)
Copyright Profimedia

Vrt Mažorel u Marakešu jedan je od najlepših dragulja koji na jedinstven način kombinuje umetnost, prirodu i arhitekturu. Smešten u srcu Marakeša, prelepa botanička bašta i u njemu vila Oaza privlače posetioce iz celog sveta, nudeći im oazu mira i lepote usred urbanog pejzaža.

Imanje  je prvobitno sagradio trodesetih francuski slikar Žak Mažorel, koji se zaljubio u Marakeš tokom svojih putovanja u Maroko. Mažorel je bio fasciniran bojama i svetlošću Marakeša, što je uticalo na njegov rad i stvaranje bašte. Kada je preminuo, posed je bio zanemaran, da bi ga četiri godine kasnije posetio Iv Sen Loran, već uspešan mladi dizajner na čelu kuće "Dior" sa svojim partnerom  Pjerom Beržeom: Potpuno očarani, kupuju ovaj posed i spasavaju ga od rušenja, budući da su hteli tu da podignu moderni hotel. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ghé Sém (@ghesemofficial)

 

Kada je 2008. Iv Sen Loran umro u Parizu, njegovo telo je kremirano, a po njegovoj želji, rasut mu je pepeo po ružičnjacima vrta u kojem i dan-danas postoji spomenik njemu u čast.

Enterijer spoj elegancije i umetnosti

Unutrašnjost vile Mažorel u Marakešu je očaravajući prostor koji odiše elegancijom, umetnošću i kulturom. Dok njeni spoljašnji vrtovi privlače pažnju svojom bujnom vegetacijom i živopisnim bojama, unutrašnjost vile predstavlja svet za sebe, gde se tradicija i modernost prepliću u jedinstvenom ambijentu.

Kroz vrata vile, posetioci ulaze u svet koji je bio inspiracija i utočište za Žaka Mažorela, a kasnije za Iva Sen Lorana. Svaka soba, pažljivo uređena i održavana, priča priču o strasti prema umetnosti, dizajnu i kulturi. Zidovi su okrečeni u poznatoj "mažorel plava" boji, stvarajući osvežavajući kontrast sa toplinom marokanskog sunca koje prodire kroz prozore.

U središtu vile nalazi se glavni dnevni boravak, prostrana i svetla soba koja služi kao srce doma. Ovde su izložena brojna umetnička dela, uključujući Mažorel originalne slike, koje odišu ljubavlju prema Marakešu i njegovim pejzažima. Nameštaj je pažljivo odabran da odražava kako lokalni marokanski tako i evropski uticaj, sa raskošnim tkaninama i bogatim uzorcima koji dodaju dubinu i teksturu prostoru.

 

 

Živopisna bašta

Tokom godina, vila Žarden Mažorel postala je dom raznim biljnim vrstama iz celog sveta, stvarajući spektakularnu botaničku baštu. Obnovljeni vrt podijeljen je na četiri dela sa živahnim tropskim cvećem. Asortiman onoga što možete videti u vrtu je impresivan: šuma bambusa, bugenvilije, juke, lovora, pelargonije, hibiskusa, čempresa, 400 vrsta i podvrsta palmi, čak 1.800 vrsta kaktusa. U šarmantnom, i ne tako malom ribnjaku, obraslom papirusom, cvetaju lokvanji, žive žabe i zlatne ribe, a svemu daje poseban šmek šarmantna fontana.

Nakon smrti Žaka Mažorela, vila i bašta godinama su bili zapušteni, sve dok ih 1980. nisu kupili poznati modni kreator Iv Sen Loran i njegov partner Pjer Berže. Obnovili su vilu i baštu, vrativši im nekadašnji sjaj i lepotu. Zahvaljujući njihovoj strasti i posvećenosti, Mažorel danas predstavlja živu umetničku galeriju koja odiše mirnom i inspirativnom atmosferom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FarhanQ (@fmq_photography)

 

Muzejska postavka

Od 2011. do danas, vila služi kao muzej posvećen kulturi Berbera, koju je Iv Sen Loran duboko cenio, a sadrži preko 600 predmeta koje su lično sakupili Loran i Berž, na svojim putovanjima od planine Rif do Sahare. Muzej nudi uvid u tradicionalni život, umetnost i zanate naroda Berbera, predstavljajući širok spektar predmeta, od nakita i odeće do muzičkih instrumenata, dajući posetiocima uvid u bogatstvo i raznolikost marokanske kulture.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike