Ranije omraženi objekat krije brojne čudne tajne: Otkrivamo zašto su ga nazivali “džinovski skelet"

09.06.2024

19:33

0

Autor: K. B.

Ajfelov toranj u Parizu, jedno od sedam svetskih čuda modernog doba, poznat je po svom jedinstvenom izgledu koji privlači milione turista godišnje u prestonicu Francuske

Ranije omraženi objekat krije brojne čudne tajne: Otkrivamo zašto su ga nazivali “džinovski skelet"
Ajfelova kula - Copyright Pixabay

Međutim, izgradnja ovog remek-dela nije bila bez izazova, a mnogi savremenici Gustava Ajfela nisu bili oduševljeni novim obeležjem Pariza.

Godine 1886. objavljeno je u francuskim novinama da će biti održano takmičenje za izgradnju centralne građevine Svetskog sajma 1889. godine. Kompanija Gustava Ajfela predložila je projekat koji je pobedio među 107 takmičara. Originalni projekat je uključivao toranj sa četiri kamena postolja i monumentalne lukove sa staklenim zidovima na svakom nivou, ali je kasnije izmenjen da bi se pojednostavio.

Pixabay
 

Radnicima je trebalo pet meseci da završe temelj, a sledećih 21 mesec je potrošeno na sklapanje 18.000 metalnih delova. Ajfelov toranj je do danas ostao revolucionaran, iako je bio kritikovan u kasnom 19. veku. Kritičari su ga nazivali različitim pogrdnim imenima poput "tragične ulične lampe" ili "džinovskog skeleta", što je donekle bilo tačno jer je dizajniran inspirisan ljudskim kostima.

Korišćenjem gvožđa, revolucionarnog materijala tog vremena, i konceptom inspirisanim strukturom ljudskih kostiju, Ajfelov tim je uspeo da napravi konstrukciju koja je jaka, a istovremeno lagana. Delovi tornja su postavljeni po principu unakrsnih šablona, inspirisanih butnom kosti, kako bi podržali celu strukturu. Ajfelov toranj je završen 31. marta 1889. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike