Ko hoće da gleda, mora da plati: Aja Sofija nakon godina restauracije ponovo otvorena za hrišćane

20.01.2024

20:18

0

Autor: V. I.

Primenom novog plana će se smanjiti dugi redovi, budući da čuvenu građevinu poseti 3,5 miliona ljudi godišnje

Ko hoće da gleda, mora da plati: Aja Sofija nakon godina restauracije ponovo otvorena za hrišćane
Copyright Profimedia

Aja Sofija, monumentalno remek-delo koje spaja vekove, kulture i religije, ponovo je otvorila svoja vrata za posetioce. Od ponedeljka, 15. januara, ovaj simbol Istanbula i jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih objekata na svetu, pozdravlja turiste nakon dugog perioda restauracije. Ovaj jedinstveni hram, koji je tokom svoje burne istorije bio i crkva i džamija, a potom i muzej, nastavlja da oduševljava svojom arhitekturom i duhovnom snagom.

Profimedia
 

Otvoren gornji nivo 

Restauracija je omogućila da gornji nivo Aja Sofije, koji je bio zatvoren za javnost, ponovo postane dostupan posetiocima, dok je prizemlje rezervisano isključivo za muslimanske vernike. Ova promena dolazi kao deo napora turskog Ministarstva kulture i turizma da učini Aja Sofiju dostupnom i privlačnom za sve, bez obzira na veroispovest.

S obzirom na kulturni i istorijski značaj Aja Sofije, od ponedeljka je omogućen pristup posetiocima i tokom molitvenih sati, kroz poseban ulaz koji vodi direktno na gornji nivo. Ova novina ne samo da olakšava pristup objektu, već i simbolizuje međukulturni dijalog i poštovanje koje Aja Sofija odražava.

Cena ulaznice

Zanimljivo je da se za posetu Aja Sofiji uvode ulaznice po ceni od 25 evra, dostupne u novoj biletarnici kod Fontane Ahmeda Trećeg, blizu monumentalne kapije koja vodi u Palatu Topkapi. Ova promena je uvedena kako bi se regulisale posete i smanjile duge redove, karakteristične za ovaj objekat, posebno nakon 2020. godine, kada je tadašnji predsednik Erdogan ovu građevinu staru 1.500 godina, koja je deo svetske baštine Uneska, ponovo proglasio muslimanskom bogomoljom, nakon što je 86 godina bila muzej. Ova građevina je, naime, napravljena kao hrišćanska crkva, da bi pretvorena u džamiju 1453. godine, u muzej 1935. godine, a zatim ponovo u džamiju 2020. godine.

Profimedia
 

Produženo radno vreme

Radno vreme Aja Sofije je prošireno i sada je moguće posetiti je svakodnevno od 9 do 19.30 sati, čime se omogućava veća pristupačnost. Ova promena odražava nastojanje da se Aja Sofija učini dostupnom širem krugu ljudi, poštujući pri tome i njenu duhovnu ulogu.

Modernizacija putem QR koda

Kao dodatak ovim promenama, implementiran je i QR sistem unutar zdanja, omogućavajući posetiocima da putem mobilnih telefona dobiju sve relevantne istorijske informacije. Ovaj tehnološki dodatak poboljšava iskustvo posete, pružajući dublji uvid u bogatu istoriju i značaj Aja Sofije.

Uz ove promene, Aja Sofija nastavlja da bude most između prošlosti i sadašnjosti, mesto gde se susreću različite kulture i religije, simbol tolerancije i zajedničkog nasleđa čovečanstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike