Komisija se izjasnila o predlogu za promenu imena bube nazvane po Hitleru: Pitanje je dana kad će izumreti jer je hvataju kao trofej

17.05.2024

15:35

0

Autor: V. I.

Buba bez očiju je predmet spora naučnika koji smatraju da je uvredljivo da nosi ime nacističkog diktatora

Komisija se izjasnila o predlogu za promenu imena bube nazvane po Hitleru: Pitanje je dana kad će izumreti jer je hvataju kao trofej
Copyright Profimedia

Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu (ICZN) odbacila je zahtev da se promeni ime bube koja je nazvana po Adolfu Hitleru 1937. godine, uprkos pozivima naučnika na izmenu.

Umesto po Kordiću, ime dobila po Hitleru

Pet milimetara duga Anophthalmus hitleri je vrsta slepe pećinske bube koja se nalazi isključivo u 15 vlažnih pećina u Sloveniji, a otkrio ju je jugoslovenski naučnik Vladimir Kodrić u junu 1932. On je primerak insekta poslao Oskaru Šajbelu, austrijskom kolekcionaru i železničkom inženjeru koji je podržavao Hitlera, prenosi Dejli mejl, a objavljuje Tanjug.

Nakon razmatranja, Šajbel je 1937. pogazio obećanje da će imenovati bubu prema Kodriću i nazvao je prema nemačkom diktatoru. Zatim je obavestio kancelariju u Berlinu o insektu i njegovom imenu, što je navelo Hitlera da zauzvrat napiše pismo zahvalnosti Šajbelu. Neki su sugerisali da se Šajbel zapravo rugao diktatoru dajući ime slepoj bubi po njemu, budući da "anophthalmus" na grčkom znači ''bez očiju''. Britanski list ipak navodi je uz primerak insekta, Šajbel poslao poruku ''Za kancelara Rajha Adolfa Hitlera, kao izraz mog divljenja''.

Hitler je iz ljubavi prema bubama 1933. naložio Ferdinandu Poršeu dizajnira "narodni automobil" folksvagen, koji je postao VW buba. Anoftalmus hitleri se zbog svog imena nalazi u opasnosti od izumiranja, a nemački časopis Špigel je 2006. objavio da su skoro svi sačuvani primerci insekta u Bavarskoj državnoj zbirci zoologije u Minhenu ukradeni.

Profimedia
 

 

Buba kao trofej

Smatra se da je buba postala trofej za kolekcionare nacističkih suvenira, za koje se zna da hvataju insekte u slovenačkim pećinama i prodaju ih za 2.000 dolara. Slovenija je bila prinuđena da uvede zakone protiv sakupljanja insekata kako bi zaštitila ugrožene vrste, kao što je Anophthalmus hitleri, a Međunarodni kodeks zoološke nomenklature obeshrabruje naučnike da imenuju vrste po nečemu što bi se moglo smatrati uvredljivim. ICZN tvrdi da ne dozvoljava promene imena po ovom osnovu nakon što su već dobili naučno ime, a jedno od rešenja je da se promeni ime po kojem je vrsta opšte poznata. Prošle godine predložen je novi naziv slovenačka slepa pećinska buba. ''(Ime) nije bilo uvredljivo kada je predloženo, a možda neće biti uvredljivo ni za 100 godina od sada'', rekao je ranije predsednik ICZN Tomas Pejp.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike