Zbog upečatljive šare na leđima, insekt dobio ime po Adolfu Hitleru: Da li i vi vidite sličnost?

22.02.2023

12:31

0

Autor: Z. A.

Poznat po svom užasnom smradu, insekt sa čovečjim licem poreklom iz jugoistočne Azije i Indije zloglasna je štetočina, a sada je dobio jednako zloglasan nadimak

Zbog upečatljive šare na leđima, insekt dobio ime po Adolfu Hitleru: Da li i vi vidite sličnost?
Copyright Profimedia

Insekt poznat po svom užasnom smradu, poreklom iz jugoistočne Azije i Indije, znan i kao smrdljiva stenica sa čovečjim licem, zloglasna je štetočina koja proždire useve voća, pamuka, kukuruza, soje i indijskog oraha.

Insekt Catacanthus incarnatus hrani se usevima, uključujući pamuk i kukuruz, a "dizajnom" na leđima podseća na lice nacističkog diktatora.

Sada buba ima novi razlog za svoju zloglasnost jer je preimenovana u Adolfa Hitlera.

- Trend imenovanja buba po poznatim ličnostima započeo je nedavno, kada je Catacanthus incarnatus nazvan Hitler jer podseća na lice nemačkog diktatora - navodi New Indian Express.

Druge vrste su dobile ime po ikonama Bolivuda, kao što su Amriš Puri i AK Hangal, stoji u časopisu.

Rečeno je da je cilj stvoriti zainteresovanost kod studenata istraživača olakšavanjem identifikacije buba koje proučavaju.

Profimedia
Buba Catacanthus incarnatus - Adolf Hitler

Posmatrači divljih životinja imali su mešovitu reakciju na poređenje.

- Člankonošcima nije potreban Hitler! Pretpostavljam da postoji neka sličnost s njim, kao što je slučaj i s paukom Napoleonom. Ali različiti pojedinci mogu videti različite stvari u prirodi i zato više volim druga imena i nadimke. Da sam ja buba, sigurno ne bih voleo da se poredim s Hitlerom - rekao je fotograf Majkl Lasl, koji je primetio insekta u Langkaviju u Maleziji.

Savid Ong, koji je fotografisao stvorenje u šumi blizu Kuala Lumpura, rekao je da je Elvis bolje poređenje, ali je dodao da mu ne smeta ni ovaj nadimak, prenosi Mirror.

- U redu je, jer je to samo uobičajeno ime. Ali tačnije je koristiti naučno ime. Nazvali smo ga muškim licem bez referiranja na bilo koju određenu osobu - objašnjava Ong.

Profimedia
Buba Catacanthus incarnatus - Adolf Hitler

Najvažnija odbrana ovog stvorenja jeste njegov miris, prema rečima stručnjaka Sadašivua Vagmarea, docenta zoologije u Severnoj Maharaštri na Univerzitetu u Jalgaonu, u Indiji.

- Izlučuje mirise kroz svoju smrdljivu žlezdu, koja se nalazi na njegovom metatoraksu, radi zaštite od neprijatelja. To je vrlo česta vrsta - dodaje Sadašiv.

Catacanthus incarnatus otkrio je 1778. britanski entomolog Dru Druti, piše časopis Scientific American.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike