Znate li kako je nastala svila: Za sve je kriva šoljica čaja

01.12.2022

19:34

0

Autor: 24sedam

Stanovnici današnje Kine su u strogoj tajnosti, pod pretnjom smrtne kazne, čuvali tajnu kako se proizvodi svila, i to više od jednog milenijuma

Znate li kako je nastala svila: Za sve je kriva šoljica čaja
Copyright Profimedia

Prema istorijskim podacima, tehniku prerade sirove svile izmislila je Si Ling Či, supruga imperatora Huang Tija oko 2700. godine pre nove ere. Navodno, čaura svilene bube upala je u njenu šoljicu čaja, a kada ju je izvadila, otkrila je niti neverovatnog kvaliteta. Kasnije je, upravo zahvaljujući ovom sticaju okolnosti, dobila ime Šen Tan, ili "boginja svilenih buba".

Pexels
 

Svila je uzrok razvitka velikog trgovačkog puta (“Put svile”) i tako je doprinela i bržem razvijanju međusobno udaljenih civilizacija putem razmene naučno-tehnoloških dostignuća obeju civilizacija.

Profimedia
 

Svila je prirodno tekstilno vlakno koje se dobija od čaure svilene bube (Bombyx mori). Tokom treće faze razvoja mlada svilena buba iz pljuvačnih žlezda kroz usta luči fibroin, protein koji je u tečnom, lepljivom stanju. Kada dođe u kontakt sa vazduhom ovaj protein prelazi u tvrdo stanje. Potom, svilena buba luči sericin, koji se vezuje sa fibroinom i na taj način se stvaraju svilene niti.

Profimedia
 

Surov način dobijanja svile

Kako svilene niti ne bi bile uništene izleganjem iz čaure, ona se smešta ili u ključalu vodu ili se okružuje vrelim vazduhom, što ubija svilenu bubu. U prošlosti su primenjivane i manje agresivne metode, poput izvlačenja svilenih niti iz čaure. Međutim, one nisu bile u potpunosti uspešne.

Svilene niti u ovom stadijumu su sirove i tek kasnije se na različite načine obrađuju. Dakle, svile razlikujemo po načinu obrade početnog, sirovog materijala.Piše nationalgeographic.

Profimedia
 

Svake godine, industrija svile ubija oko 10 milijardi čaura svilene bube

Ipak, naučnici rade na novoj metodi koja bi omogućila izdvajanje niti sirove svile a da se pritom ne ubijaju gusenice. Kada je gusenica povređena, ona dospeva u fazu inkubacije, tokom koje prolazi kroz period regeneracije. Naučnici su pronašli način da ubrizgavanjem hemijskih materija u zdravu gusenicu prouzrokuju upravo ovu fazu kako bi se insekt oporavio nakon što se iz čaure izvuku svilene niti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike