Kako nastaje polarna svetlost i otkuda na nebu iznad Srbije? Kada nebo pocrveni, ne piše nam se dobro prema starim verovanjima

13.05.2024

12:23

0

Autor: K. O.

Dok astronomi i zaljubljenici u prirodu uživaju u nebeskom spektaklu, sujevernima je ovo loš znak

Kako nastaje polarna svetlost i otkuda na nebu iznad Srbije? Kada nebo pocrveni, ne piše nam se dobro prema starim verovanjima
Copyright Profimedia

Prethodnih noći na nebu iznad Srbije se dešavao pravi spektakl boja. I dok je aurora borealis, poznata i kao polarna svetlost, prirodni fenomen koji se javlja na nebu u blizini polarnih regiona, sada su i građani naše zemlje mogli da uživaju u nebu prošaranom prelepim bojama. Naravno, ne tog spektra i intenziteta kao što je to na polovima. 

Ovaj spektakularan prikaz svetlosti često se može videti na noćnom nebu na visokim geografskim širinama, kao što su Arktički i Antarktički krugovi.

Tanjug/NASASDO via AP
 

Kako nastaje aurora borealis?

Svemir je ispunjen tajnama i neobičnostima, a oduvek je nebo fasciniralo ljude, pa se o tome pisalo, pevalo i pripovedalo.

Inače, aurora borealis nastaje kada čestice iz Sunčevog vetra interaguju sa Zemljinom atmosferom. Ove čestice, uglavnom elektroni i protoni, emituju svetlost kada ih magnetosfera Zemlje usmerava prema polarnim regionima. Kada ove čestice udare u atomske i molekulske slojeve atmosfere, dolazi do njihove jonizacije i emitovanja svetlosti različitih boja.

Tanjug/Valentin Genschdpa via AP
 

Boje koje se često vide u aurori borealis uključuju zelenu, plavu, ljubičastu, ružičastu i crvenu. Ove boje nastaju zbog različitih vrsta atomskih i molekulskih gasova u Zemljinoj atmosferi i različitih visina na kojima se odvija interakcija između čestica Sunčevog vetra i atmosfere.

Aurora borealis je često spektakularan prikaz svetlosti koji privlači pažnju posmatrača širom sveta i inspiriše mnoge ljude svojom lepotom i misterijom.

Otkuda ona u Srbiji?

Aurora borealis, veoma je retka pojava za naše podneblje i Evropu uopšte. Ovaj prirodni fenomen, tipičan za severne zemlje, nastaje kada se solarna oluja, koja oslobađa jako magnetno polje, sudari sa Zemljinom atmosferom i magnetnim poljem. Kada se kontakt desi u nižim delovima atmosfere, bude zelenožuta, zato se bliže Zemljinim polovima tako vidi, a u višim delovima atmosfere, gde ima manje kiseonika, bude ljubičaste ili crvene boje.

Kod nas je bila vidljiva prošle godine u novembru, a pre toga 2003. godine. Sada je ponovo počela solarna geomagnetna oluja koja će trajati sve do utorka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

U pitanju je neobično jaka solarna oluja koja je pogodila Zemlju u petak popodne, a najjača je za poslednju 21 godinu.

Zbog toga su se poslednjih dana pojavile smetnje u snabdevanju električnom energijom, visokofrekventnim komunikacijama, kao i prekidi GPS-a i problemi sa satelitskom navigacijom.
jona.

Polarna svetlost u našim krajevima je viđana i 1958. godine, u novembru 1991. godine, kao i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

 

 

Kod Vikinga nebo osvetljavaju heroji, u Evropi najava krvoprolića

Kada se aurora pojavi južnije u Evropi, svetla često poprimaju duboku, crvenkastu nijansu pa je važila kao loš znak - predznak rata ili drugih opasnosti.

Na primer, u kasnom 18. veku, početak Francuske revolucije bacio je zemlju u nemir. U nedeljama pre nego što je monarhija svrgnuta, jarko crvena aurora je viđena na nebu iznad Engleske i Škotske, a lokalni stanovnici su prijavili da su čuli kako se ogromne vojske bore na nebu. Uplašeni posmatrači verovali su da to predviđa predstojeći rat i smrt.

Iako su im Škoti Severnoj svetlosti dali veseli nadimak "Veseli plesači“, to se odnosilo pale anđele ili nebeske ratnike koji su učestvovali u epskoj bici.  Škoti su verovali da su ove crvene mrlje kapi krvi koje su padale sa neba na kamenje dok su se Veseli plesači upuštali u bitku.

Tanjug/AP PhotoJenny Kane
 

Odin je bio glavni bog i vladar Asgarda, poštovan od strane svih Vikinga. Verovali su da će tokom svake bitke na Zemlji Odin izabrati ratnike koji će umreti i pridružiti mu se u Valhali, gde je živeo. Zbog toga se Vikinzi nisu plašili smrti.

Valkirije su žene ratnice na konjima koje su nosile oklop i koplja i štitove. Njihov zadatak je bio da odvedu Odinove izabrane ratnike u Valhalu. Vikinzi su verovali da su severna svetla koja osvetljavaju nebo bila odraz oklopa Valkirija dok su vodile ratnike do Odina.

Tanjug/Chen Shuo/Xinhua via AP
 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike