Magija na nebu: Neobične pojave koje oduzimaju dah

16.06.2023

20:21

0

Od svetlećih nebeskih tela do retkih atmosferskih pojava, ove neobične pojave su prava poslastica za astronome i zaljubljenike u prirodu

Magija na nebu: Neobične pojave koje oduzimaju dah
Copyright AP Photo/Michael Probst

Svemir je ispunjen tajnama i neobičnostima, a neki od najfascinantnijih trenutaka dolaze kada priroda priredi spektakularne predstave na nebu. Od svetlećih nebeskih tela do retkih atmosferskih pojava, ove neobične pojave su prava poslastica za astronome i zaljubljenike u prirodu. Pridružite nam se dok otkrivamo neke od najčudesnijih fenomena koji su se odigrali na nebu.

Aurora borealis - Svici na severnom nebu

Jedna od najpoznatijih i najmističnijih pojava na nebu su svici, poznati kao Aurora borealis ili Severna svetlost. Ovi prelepi svetlosni prikazi javljaju se na visokim geografskim širinama, poput Arktika, i predstavljaju spektar boja koji plesom igra na noćnom nebu. Od zelene do ljubičaste, ove svetlosne trake oduzimaju dah i ostavljaju posmatrače bez reči.

Noel Bauza from Pixabay
 

 

Perseidi - Kiša padajućih zvezda

Svake godine u avgustu, nebo nas časti jednim od najveličanstvenijih meteoroloških događaja - kišom padajućih zvezda poznatom kao Perseidi. Ova meteorska kiša nastaje kada Zemlja prolazi kroz trag ostavljen od strane kometa Swift-Tuttle.

Profimedia
 

 

Milioni sitnih meteora zapale se dok ulaze u Zemljinu atmosferu, stvarajući prelepe svetleće tragove koji brzo prelaze preko neba. Ovo je prava poslastica za astronome i romantičare koji svoje želje mogu ispuniti "uhvativši" padajuću zvezdu.

 

Halo - Obruči oko Sunca i Meseca

Kada su atmosferski uslovi pravi, možemo svedočiti izuzetnoj pojavi poznatoj kao halo - obruči koji se pojavljuju oko Sunca i Meseca. Ovi svetlosni obruči nastaju kada sunčeva ili mesečeva svetlost prolazi kroz ledenaste kristale u atmosferi, koji lome svetlost i stvaraju prelepe obojene krugove. Ova mistična pojava ostavlja nas bez daha i često se smatra proročanstvom nečeg posebnog.

Profimedia
 

 

Supermesec- Nebesko čudo veličine

Jedan od najimpresivnijih prizora na nebu je supermesec, fenomen u kojem se pun Mesec pojavljuje izuzetno velik i svetao. To se događa kada je Mesec u tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, što ga čini vizuelno većim od uobičajenog.

Tanjug/Daniel Cole
 

 

Supermesec privlači pažnju i oduzima dah svakom posmatraču koji zastaje da uživa u njegovoj veličanstvenosti, a 3. jula ove godine ovaj fenomen će biti vidljiv širom sveta. Međutim, najbolji prizor se očekuje na mestima sa manjom svetlosnom zagađenošću.

Duga - Arka boja posle kiše

Kada Sunce izroni iza oblaka posle kiše, često se može videti prelepa pojava poznata kao duga. Ova veličanstvena lukasta arka boja prostire se preko neba i nastaje kada Sunčeva svetlost prolazi kroz kapljice kiše u vazduhu. Duga se sastoji od sedam osnovnih boja koje nas podsećaju na čudesan spoj svetlosti i prirode.

Profimedia
 

 

Ove neobične pojave na nebu nas podsećaju na lepotu i složenost svemira u kojem živimo. Svaka od njih je pravi prirodni spektakl koji nam pruža priliku da zastanemo i divimo se. Stoga, sledeći put kada pogledate u nebo, otvorite svoje oči i srce za ove magične trenutke koji se mogu desiti iznad nas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike