Nikad se ne zna: Kupila sliku na buvljaku za 30 evra da pokrije rupu na zidu i otkrila da vredi preko milion

10.02.2024

11:04

0

Autor: V. I.

Sreća se dogodi kad se čovek najmanje nada

Nikad se ne zna: Kupila sliku na buvljaku za 30 evra da pokrije rupu na zidu i otkrila da vredi preko milion
Copyright Profimedia

Starija gospođa iz Indijane na svoju veliku žalost je otkrila poveću rupu u zidu koju nikako nije mogla da zamaskira. Neraspoložena što joj ružna pukotina narušava životni prostor, otišla je s mužem na buvljak koji prodaje jeftine polovne stvari. Nakon kratkog traženja, određeno umetničko delo im je privuklo pažnju, prema pisanju Art & Object.

Slika je imala tri cveta bele magnolije na stolu prekrivenim zlatnobraon plišom, što se savršeno uklapalo sa njihovom zlatnobraon plišanom foteljom. Odlučili su da je kupe po ceni od 30 dolara.

Godinama je slika savršeno prekrivala rupu u zidu kao prelep dodatak domu, a vlasnici nisu više ni razmišljali o toj životnoj epizodi. Sve dok jednog dana nisu uočili nešto što je izgledalo kao identična verzija njihove slike, i to u onlajn društvenoj igri pod nazivom Masterpiece.

Profimedia
Martin Džonson Hed, Magnolije na zlatnoj plišanoj tkanini, 1888, ulje na platnu, Muzej lepih umetnosti, Hjuston, SAD

 

Masterpiece, naime, stavlja igrače u poziciju da se nadmeću jedni protiv drugih da bi kupili legendarna dela  na aukciji, izazivajući ih da utvrde da li su neke falsifikat ili ne. Pobednik je onaj ko prikupi najviše novca i vrednih i autentičnih umetničkih dela.

Kada su videli svoju sliku u igrici, požurili su da istraže malo više na internetu i otkrili da je autor slike Džonson Hed, legendarni američki umetnik poznat po slikanju pejzaža i mrtve prirode s tropskim cvećem.

Ako bi se slika pokazala autentičnom, bila bi znatno vrednija od cene od 30 dolara u prodavnici. Posle nekog vremena, kako piše Art & Object, vlasnici su prodali sliku nakon što je potvrđeno da je original, za 1,2 miliona dolara na aukciji.

To je ukupan profit ispao oko 1.199.970 dolara - pa, rekli bismo, dobra kupovina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike