"Stršljenovi mi se naselili u zid kuće, trujem ih 10 dana ali i dalje izlaze!" (FOTO/VIDEO)

13.09.2021

08:00

0

Zorica M. iz Subotice 10 dana preživljavala je pakao jer joj je roj stršljenova napravio gnezdo u zidu kuće

"Stršljenovi mi se naselili u zid kuće, trujem ih 10 dana ali i dalje izlaze!" (FOTO/VIDEO)
Foto: 24sedam/H.M.M.

Zorica M. iz Subotice već 10 dana preživljava pakao jer ne može da se izbori sa stršljenovima koji su joj se naselili u kući. Uprkos tome što je 10 dana pokušavala da ih otruje, pa je potrošila čak četiri flaše insekticida namenjenog za njihovo istrebljenje, oni su i dalje izlazili iz rupa u zidu.

– Sve je počelo pre dve nedelje kada smo primetili ispod jednog prozora prašinu od maltera. Ali bilo ga je malo da smo pomislili da se kruni boja sa zida ili tako nešto. Nekoliko dana kasnije, na podu smo videli par stršljenova. To je već postalo sumnjivo. A onda je jednog dana nekoliko njih izletelo iz rupe iznad prozora. Tada smo shvatili da su, zapravo, stršljenovi iskopali rupe u zidu i da im je tu gnezdo – počinje za 24sedam priču Zorica M. iz Subotice.

Fleke od “meda” stršljenova iz rupa u zidu, Foto: 24sedam/H.M.M.

Međutim, tada je počela agonija uništavanja ovih napasti. Zorica je uzela insekticid i uduvala ga u rupice iznad prozora.

– Za sat vremena na podu je bilo više od 150 stršljenova! Nisam mogla da verujem kada sam videla ovaj prizor. Odmah sam uduvala novu dozu insekticida. Kada sam se vratila, slika koju sam zatekla bila je skoro identična! – priča ona.

U toku večeri je treći put isprskala insekticid a kada je ujutru ustala, opet je na podu bilo gomila stršljenova.

– Sigurno ih je bilo više od stotinu! Sada sam već počela da se brinem. Inače, oni nisu umirali odmah već sam primetila da neki ostanu poluživi a kada ih izacim napolje i dalje mrdaju. Pomislila sam da treba da promenim insekticid i otišla sam da kupim neki koji je baš namenjen osama i stršljenovima. Uprskala sam njega i onda su opet počeli da ispadaju. Ne znam ni sama koliko ih je bilo, samo znam da sam skoro napunila lopaticu kojom sam ih skupljala – ispričala je ona.

Svakodnevna scena ispod prozora, Foto: 24sedam/H.M.M.

Ova agonija se nastavila i narednih dana. Prskala ih je po nekoliko puta dnevno, a u međuvremenu su pronašli sa spoljne strane otvor u koji su ulazili i zapušili ga krpom natopljenom u benzin u nadi da će i tako uništiti više stršljenova.

 

S ozbirom da su prestali da izlaze kroz otvore u unutrašnjem delu kuće, naša čitateljka nastavila je da ih prska otrovom.

– Svaki put kada bi ih uprskala, ispadali su iz otvora. Doduše, bilo je ih je sve manje ali je bilo strašno što sam potrošila čak četiri flaše insekticida a i dalje ih nisam uništila! – priča ona.

A onda se desio još jedan šokantan događaj. S obzirom da je ova agonija trajala danima, odlučili su da pozovu stručnu službu za uništavanje stršljenova.

– Rekli su nam da oni imaju otrov koji ubrizgavaju u gnezdo, ali da ne mogu da garantuju da će ih uništiti. Dodali su da je problem u tome što su u zidu i da ih je jako teško isterati ili potrovati jer ne mogu da priđu gnezdu – objasnila je Zorica.

Puna saksija mrtvih stršljenova, Foto: 24sedam/H.M.M.

Nakon deset dana bezuspešnih pokušaja da se reše ove napasti, odlučila je da ih uništi tako što će zapušiti sve rupe kroz koje izlaze i ulaze.

– Kupili smo pur-penu i zapušili sve rupice koje su iskopali ka unutra, kao i onu kroz koju su izlazili spolja. Nadam se da ćemo se osloboditi napasti ako im prekinemo dovod vazduha i hrane – ispričala nam je ova očajna žena, koja se samo nada da stršljenovi neće iskopati nove rupe u zidu.

Foto: 24sedam/H.M.M.

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže za 24sedam da je problem u tome što bi gnezdo moglo da bude udaljeno od površine zida zbog čega otrov ne deluje u meri koliko bi trebalo.

– Verovatno je problem u tome što insekticid ne može da dospe do gnezda jer je pitanje gde se ono nalazi. Najbolje bi bilo da u ovom slučaju naprska otrovom unutrašnjost a onda zatvori rupe. Sigurno je da će tako otrov bolje delovati. Rupe može da zacementira ili zadihtuje na neki drugi način – objasnio je Aleksić.

Nakon 10 dana i dalje su ispadali iz rupe u zidu, Foto: 24sedam/H.M.M.

On objašnjava da stršljenovi nisu opasni ukoliko im ne priđete previše, ali da njihov otrov može biti koban ako ubodu nekoga ko je alergičan.

– Oni grade gnezda obično u krošnjama drveća i teško su pristupačna. Problem je da kada jedan napadne, on feromonima privlači i druge jedinke iz gnezda tako da vas i oni napadaju. Nije tako čest slučaj da se useljavaju u kuće, ali imali smo pre par godina slučaj da su se nastanili u kutiji od roletni jer vlasnici nisu

Pročitajte još:

bili duže u stanu – kaže on.

 

– Mogu biti opasni ako ubodu čoveka. Dešavali su se čak i smrtni slučajevi ako nekoga više njih ujede. Pogotovo ako su ljudi alergični a ne znaju. Kada se uklanjaju gnezda, treba biti jako obazriv i koristiti zaštitno odelo – objasnio je Aleksić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti