Nekoliko zanimljivosti o mafiji: Vekovni put Koza nostre od Sicilije do Amerike (FOTO/VIDEO)

27.08.2023

21:21

0

Ova kriminalna organizacija, koja se često dovodi u vezu sa Sicilijancima, ostavila je dubok trag u 20. veku

Nekoliko zanimljivosti o mafiji: Vekovni put Koza nostre od Sicilije do Amerike (FOTO/VIDEO)
AP286726322723 - Copyright AP photo

Mafija je jedna od najintrigantnijih tema u svetu običnih razgovora, stručnih analiza, medija, knjiga i filmova. Ova kriminalna organizacija, koja se često dovodi u vezu sa Sicilijancima, ostavila je dubok trag u 20. veku. Iako je često stigmatizovana i demonizovana, mafija ima bogatu istoriju i poreklo koje seže mnogo dublje nego što većina ljudi zna.

Počeci mafije nemaju veze s kriminalom

Istorija mafije datira više od šest vekova unazad. Na početku, mafija nije bila zločinačka organizacija već tajno udruženje patriotizma na Siciliji. Nastala je kao pokret otpora protiv stranih osvajača koji su vekovima osvajali ovu italijansku ostrvsku teritoriju. Ova borba za nezavisnost i otpor stranim osvajačima oblikovali su mafiju kao tajno društvo sa jakim etičkim kodom.

AP Photo/Gregorio Borgia, files
 

 


Nastanak Koza nostre

U 19. veku, mafija je evoluirala u neformalni savez mafijaških porodica, poznat kao Koza nostra. Njihova struktura je postala hijerarhijska, sa donovima na vrhu piramide. Iz tih korena, mafija je s vremenom postala sveprisutna i uticala je na razne nivoe italijanske države, čineći je gotovo neuništivom.

Profimedia
 

 

U Sjedinjenim Američkim Državama, mafija je našla svoj put kroz velike talase italijanske imigracije. Obećana zemlja nije pružila rajski život, već nezaposlenost i siromaštvo, stvarajući povoljno tlo za mafijaški uticaj. Uzimajući prednost takvog okruženja, mafija se proširila u gradovima poput Njujorka i Čikaga, koristeći aktivnosti kao što je krijumčarenje alkohola tokom prohibicije kako bi stekla moć i bogatstvo.

Filmovi doprineli stereotipima

Filmovi poput "Kuma", "Bilo jednom u Americi", "Skarfejs" i "Karlitov put" su dodatno doprineli stereotipima o Sicilijancima i mafiji.

Iako se mnogi građani Sicilije trude da se oslobode ovih etiketa, medijska slika često ostaje upadljivija od njihove stvarne istorije.

Uspon i pad

Zlatno doba mafije dostiglo je vrhunac tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka pod vodstvom Al Kaponea. Međutim, sa sve većim pritiscima policije i pravosuđa, organizacija je izgubila snagu i uticaj. Federalni RICO zakon promenio je dinamiku borbe protiv mafije, omogućavajući vlastima da se bore protiv organizacije na višim nivoima.

Profimedia Pixabay
 

 

Danas, mafija više nije tako moćna kao nekada. Njena struktura i uticaj oslabili su, a mnogi članovi su se suočili sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama. Omerta, nekada simbol lojalnosti, često je prekršena iz straha od zakonodavaca.

Iako je mafija imala dubok i kompleksan uticaj na 20. vek, njen pad i oslabljen uticaj svedoče o snazi zakona i institucija koje se bore protiv organizovanog kriminala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike