Dve trećine Italijana smatra sudiju Falkonea herojem! Bliži se 30. godina od brutalne smrti borca protiv Koza nostre (VIDEO)

20.05.2022

20:44

0

Autor: 24sedam

Više od polovine ispitanih, 58 odsto, uvereno je da je Falkone znao da će ga sicilijanska mafija ubiti

Dve trećine Italijana smatra sudiju Falkonea herojem! Bliži se 30. godina od brutalne smrti borca protiv Koza nostre (VIDEO)
profimedia-0130188650 - Copyright Profimedia

Dve trećine Italijana smatra Đovanija Falkonea herojem koji je prevazišao svoje dužnosti državnog sluge, rezultati su ankete IPSOS-a objavljenoj uoči 30. godišnjice ubistva antimafijaškog tužioca, koji je ubijen od strane Koza Nostre u bombaškom napadu 1992. godine.

Više od polovine ispitanih, 58 odsto, uvereno je da je Falkone znao da će ga sicilijanska mafija ubiti.

71%  ispitanih je istaklo da je Falkone ostavljen da se sam bori sa mafijom,  dok ko 42% smatra da puna istina o njegovom ubistvu nije otkrivena.

U ogromnom bombaškom napadu na autoputu A29 Trapani-Palermo ubijena je i Falkoneova supruga Frančeska Morviljo i tri člana njegovog obezbeđenja, Vito Šifani, Roko Dičilo i Antonio Montinaro, 23. maja 1992. godine.

 

 

Falkone je imao 53 godine kada je umro.

U atentatu na sudiju , na putu blizu Palerma, mafija je upotrebila 500 kilograma eksploziva tritola kojim je uništila tri blindirana vozila u kojima su bili sudija i njegovi pratioci. Tom prilikom deo puta je sasvim uništen.

U anti-mafija procesima koji su usledili nakon atentata, gotovo svi glavni učesnici i izvođači terorističkog napada su osuđeni ali, kako tvrdi Lamberto Ðanini, jedan od kolega i bliskih prijatelja ubijenog sudije Falkonea, “nikada nisu otkriveni oni koji su atentat naručili i organizovali”. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike