Red je morao da se zna i za stolom! Gangsterska pravila ponašanja kroz istoriju

26.10.2021

12:30

0

Kada bi se za nekoga reklo da jede sam, to bi značilo da je pohlepan

Red je morao da se zna i za stolom! Gangsterska pravila ponašanja kroz istoriju
profimedia-0137085132 - Copyright Profimedia

Za većinu nas znanje o organizovanom kriminalu uglavnom potiče iz filmova i knjiga. Ostvarenja poput „Kuma“ urezana su nam u svest kao deo pop kulture, dok su termini poput Koza nostre danas uobičajeni deo govora.

I naravno, element koji konstantno prolazi kroz sve mafijaške filmove je hrana, jer poslednje čega bi se jedan Sicilijanac odrekao jeste uživanje u jelima, ukusu i mirisu hrane koja ga direktno podseća na to ko je i odakle je poreklom.

Možda je najfascinantnija stvar u vezi sa kriminalnim porodicama koje su vedrile gradskim ulicama Njujorka, Bostona i Čikaga bila ta što su svoje sumnjive poslove obavljali na javnim mestima, najčešće u restoranima. Većina mafijaša se nije plašila toga da ima omiljeno mesto, a ta drskost je upravo ono što ih je činilo tako strašnim.

Profimedia
 

U slengu članova Koza nostre, kada bi se za nekog reklo da jede sam, to bi značilo da celokupnu dobit želi da zadrži za sebe, da je pohlepan.

Postojala su posebna pravila o tome gde ko sedi, u zavisnosti od ranga koji ima u organizaciji, kao i pravila ponašanja za stolom.

Jelo i piće je uvek prvi naručivao prisutni koji ima najviši status u organizaciji. Ako bi neko od prisutnih želeo da ode u toalet, morao je da o tome obavesti ostale za stolom, a ako je bio nižeg ranga, i da pita za dozvolu.

Baš zbog toga, to su bila mesta spektakularnih ubistava, koja su završavala na naslovnim stranicama novina. Mnoge od strašnih likvidacija, upravo viđenijih članova organizacije, događale su se u restoranima.

Dvojica ili više "prijatelja od poverenja" sedela bi za istim stolom i jela, a onda bi se jedan izvinio i otišao u toalet. Tada bi profesionalne ubice ušle i izrešetale one koji su ostali za stolom, kao i njihove telohranitelje, ako su prisutni, preneo je istorijskizabavnik.rs deo priče iz knjige “Naša kuhinja - kuvar američke mafije" autora Mikela Majkla Anselma.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike