Koza nostra ima i sopstveni "ustav": Šta su sve policajci otkrili tokom prisluškivanja?

24.01.2023

14:57

0

Autor: N. Pavlović

Bosovi su nastavili da poštuju stare norme koje se prenose sa generacije na generaciju

Koza nostra ima i sopstveni "ustav": Šta su sve policajci otkrili tokom prisluškivanja?
Korleone, mesto koje se često poistovećuje sa mafijom na Siciliji - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia, files

Sicilijanska mafija je imala statut koji su napisali "osnivači", izjavio je jednom prilikom nedavno uhapšeni šef Koza nostre, što su policajci snimili prisluškivanjem razgovora.

Sudski izvori kažu da je prisluškivanjem potvrđeno da je kriminalna organizacija imala gvozdena pravila zasnovana na specijalnom "ustavu".

Bosovi su nastavili da poštuju stare norme koje se prenose sa generacije na generaciju i novi članovi takođe moraju da ih se pridržavaju.

Samim tim, Koza nostra je imala sopstvene principe.

Carabinieri via AP
Hapšenje Matea Mesine Denara

Sudija preliminarne istrage je rekao da je prisluškivanje pružilo retki dokaz postojanja mafijaškog koda koji je decenijama ljubomorno čuvan i kojim se rukovodila Koza nostra u Palermu.

Podsetimo, policija je prošle nedelje uhapsila Mateo Mesina Denaru nakon 30 godina bekstva. On je uhvaćen u privatnoj klinici u Palermu gde je otišao na lečenje, a utvrđeno je da boluje od raka creva zbog čega je u zatvoru već primio prvu doz hemoterapije.

U Palermu je uhapšeno sedam bosova i njihovih saradnika. Jedan od njih je uhvaćen tokom prisluškivanja kako kritikuje Koza nostrin napad na državu tokom vladavine Salvatorea Toto Rine kada su, između ostalog, izvedeni brojni bombaški napadi devedesetih. Tada su u atentatima stradale i sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino.

To je dovelo do snažnog odgovora države, ali iako je sicilijanska mafija potom bila oslabljena, zahvaljujući širokoj mreži saradnika, opstala je sve ove godine. To potvrđuje upravo i Denaro koji se uspešno skrivao od vlasti 30 godina, a u prethodne dve godine je čak dvaput operisan zbog bolesti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike