Kada srce boli?!

21.09.2020

11:43 >> 12:25

0

Profesor doktor Nebojša Tasić, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje: Postoji direktna veza između jakog emotivnog ili fizičkog stresa i

Kada srce boli?!
Copyright Profimedia

Život nam donosi mnogo uspona i padova, situacije i izazove koje držimo pod kontrolom, i one druge koje nas ostavljaju povređenog srca. Istina je da kod nekih ljudi, traumatični događaji, poput smrti voljene osobe, razvoda braka ili prirodne katastrofe, mogu da pokrenu fizičke simptome bola u srcu. O najvažnijem organu u ljudskom telu, za portal 24sedam, govori profesor doktor Nebojša Tasić, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i osnivač i predsednik HISPA udruženja:

  • Srce je mitski organ koji zaokuplja kroz vekove pažnju ne samo lekara već i filozofa, pisaca, slikara, ali i vojskovođa i političara.

profimedia

Iako srce ne može da pukne na dva dela kao na slici, struka se slaže u tome da simptomi “slomljenog srca” mogu biti toliko intenzivni da se osećaju kao fizički bol. Da li nas srce zaista može boleti?

  • Bol u grudima kao posledica “emotivnog sresa” je i dalje ono što pogađa pre svega mlađu populaciju, mada i stariji nisu “imuni” na ovu bol. Često se kaže „boli me srce“, a to je u velikom broju slučajeva kod bolesnika sinonim za bol u grudima, koji je, s druge strane, veoma širok pojam i obuhvata različita oboljenja i stanja. To i jeste jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se pacijenti javljaju lekaru – objašnjava nam profesor Tasić.

Koji medicinski razlozi uzrokuju tzv. bol u srcu?

  • Srce može da boli jedino ukoliko je smanjena ili zaustavljena ishrana srčanog mišića putem opstrukcije u koronarnoj cirkulaciji (ishemija srca), kada dolazi do tzv. simptoma angine pektoris, odnosno infarkta, pa zato dolazi do jakog bola u grudima, najčešće po tipu „stezanja ili pritiska“, i zahteva hitno javljanje lekaru. Bol u grudima takođe može biti posledica disekcije aneurizme aorte, miokarditisa, spazma jednjaka, ezofagitisa, povrede ili bolesti rebara, anksioznosti i drugih važnih bolesti.

Prof.dr Nebojša Tasić promo/Aleksandar Starčević

 

Saznajemo i da virus kovid 19 teško oštećuje sve krvne sudove organizma, pri čemu veliki broj ljudi umire upravo od posledica trajnog oštećenja srčanog mišića.

Da bi nas što ređe viđao u ordinaciji, profesor Tasić savetuje:

  • Čuvajte svoje zdravlje čuvajući svoje srce, jer samo pravovremena zaštita kroz HISPA programe personalizovane prevencije čuva na adekvatan način vaše srce i krvne sudove.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike