Najveća novčanica ikada odštampana u Americi - vredi 100.000 dolara! (VIDEO)

19.03.2023

11:59

0

Autor: Ekipa 24sedam

Smatra se da su sve preostale novčanice od 100.000 dolara danas smeštene u Smitsonijan muzeju i ograncima sistema Federalnih rezervi

Najveća novčanica ikada odštampana u Americi - vredi 100.000 dolara!  (VIDEO)
Copyright YouTube

Svi znamo da je dolar zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država, ali malo ljudi zna da postoji novčanica vredna neverovatnih 100.000 dolara. 

Iako nikada nije bila u upotrebi među stanovništvom, ova novčanica je jedna od najcenjenijih i najtraženijih među kolekcionarima.

Novčanice vredne 100.000 dolara štampane su od 1934. do 1935. godine, a bile su namenjene isključivo za trgovanje u okviru sistema Federalnih rezervi. Na njima se nalazio lik bivšeg predsednika Vudroa Vilsona i odštampano je samo 42.000 ovih novčanica.

Iako nikada nisu ušle u opticaj među stanovništvom, ove novčanice su i dalje zakonito sredstvo plaćanja. Međutim, u Americi je nezakonito da ih privatni kolkekcionari poseduju, pa su federalne vlasti uništile veliki broj ovih novčanica tokom prošlih decenija.

Smatra se da su sve preostale novčanice od 100.000 dolara danas smeštene u Smitsonijan muzeju i ograncima sistema Federalnih rezervi.

Ove retke novčanice su još uvek fascinantne za mnoge kolekcionare i ljubitelje novca, a njihova vrednost ne samo što se ogleda u novcu, već i u istoriji koja stoji iza njih.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike