Top 5 saveta za veću mesečnu uštedu: Evo šta morate da znate

02.03.2023

06:28

0

Štednja je, naravno, jedino moguća kada rashodi ne prevazilaze prihode, što je izazovno čak i za osobe sa veoma visokim primanjima

Top 5 saveta za veću mesečnu uštedu: Evo šta morate da znate
Ilustracija - Copyright Profimedia

U vreme galopirajuće inflacije koja se ne stišava, i neprestanog rasta cena nikome nije prijatno, svi su na 'klizavom' terenu. Sve što je neko i uspevao da uštedi ranije, sada je obezvređeno jer je inflacija 'progutala' vrednost novca.

Ipak, kako ističu stručnjaci, baš zbog toga u kriznim vremenima treba štedeti još više. A odvajanje novca sa strane ne treba da znači nužno i odricanje.

Planirati troškove nije lako

Štednja je, naravno, jedino moguća kada rashodi ne prevazilaze prihode, što je izazovno čak i za osobe sa veoma visokim primanjima. S druge strane, odvajanje dela zarade zbog ostvarenja nekih budućih ciljeva, manjih ili većih, može dugoročno da pomogne situaciji u novčaniku, čak i pri kraju meseca.

Štednja podrazumeva da planiramo svoje troškove i da budemo spremni na nepredviđene stvari. Odgovorno i racionalno razmišljanje je prvi korak ka štednji, a sve počinje sa dva osnovna, i vrlo jednostavna saveta – da razmislimo o tome gde možemo da potrošimo manje i gde možemo da zaradimo više novca.

Ovo su pet ključnih koraka:

1. Jasno odrediti za šta štedimo. Štednja može da bude namenjena za šta god poželimo, ali moramo precizirati šta štednjom želimo da postignemo. Cilju štednje ćemo biti posvećeniji ako ga zapišemo na vidnom mestu.

2. Kada znamo za šta štedimo, odnosno koliko novca nam treba, treba da odredimo i vremenski period u kom treba da se realizuje naš cilj.

Za sve je upornost ključna

3. Važno je potom odrediti mesečne iznose koje moramo odvajati za štednju da bismo dostigli planirani iznos u predviđenom roku. Motivacija za štednju je daleko veća kada znamo iznos koji treba da uštedimo.

4. Potrebno je i utvrditi odgovarajući model štednje, u zavisnosti od potrebnog iznosa, perioda i životnih navika.

5. Na kraju, treba biti uporan i ne odustati lako. Možda će u početku delovati nemoguće, ali vremenom štednja postaje lepa navika koja obezbeđuje ugodniji i bezbrižniji život. Ključno je biti disciplinovan, ali i kreativan u iznalaženju načina da se novac ne potroši.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike