Žrtveni jarac, kraljev pomoćnik, kradljivac leševa...Samo neka od najgorih zanimanja iz prošlosti

26.12.2021

10:00

0

Sve do 19. veka postojali su kradljivci leševa, koji su bili plaćeni da obezbede tela za medicinska istraživanja

Žrtveni jarac, kraljev pomoćnik, kradljivac leševa...Samo neka od najgorih zanimanja iz prošlosti
1280px-The_Anatomist_Overtaken_by_the_Watch - Copyright Vikipedija

Ako ste mislili da je vaš posao težak, pogledajte čime su se sve ljudi kroz istoriju bavili.

Ovo su neka od najgorih, a pomalo i bizarnih zanimanja iz prošlosti.

Kradljivci leševa

U 16. veku anatomija je, sa Andreasom Vezalijusom na čelu, počela da dobija oblik nauke. Andreas kao otac moderne anatomije, i njegovi studenti bili su znatiželjni da izuče svaki deo ljudskog tela ali im je za to trebalo - logično - telo.

Sve do 19. veka postojali su kradljivci leševa, koji su bili plaćeni da obezbede tela za medicinska istraživanja. Oni bi svakodnevno dežurali na grobljima, a onda bi noću kopali tunele kroz koje bi konopcima izvlačili nedavno preminule. Kradljivci leševa bili su i dobri poznavaoci zakona, pa nisu dirali ništa drugo u grobnici, čak bi u nju vraćali i nakit ako ga je pokojnik imao na sebi.

Vikipedija
 

Tokom 1827. i 1828. godine kradljivci leševa iz Edinburga bili su nestrpljivi da čekaju nove preminule na groblju, pa su do leševa počeli da dolaze ubijanjem. Tada su i otkriveni, a profesija je ukinuta.

Skupljači pijavica

Sakupljač ili sakupljačica pijavica bila je osoba zadužena za nabavljanje pijavica, za kojima je vladala sve veća potražnja u Evropi u 19. veku. Pijavice su korišćene u medicini, a lekarima nije bilo lako da do njih dođu.

Za to su bili angažovani sakupljači koji su od močvare do morčvare, najviše širom Velike Britanije, sakupljali pijavice. Ponekada bi pijavice mamili na noge životinja, ali mnogo češće bi za privlačenje ovih životinja koristili sopstvene noge.

Vikipedija
 

Dok se pijavice ne nakupe i dok ne dođe vreme za skidanje sa nogu, one bi već popile značajne količine krvi sakupljača, pa su posledice bile opasne. Čak i nakon sklanjanja pijavica, noge bi često nastavile da krvare, što je dovodilo do velikog gubitka krvi, pa je ovo zanimanje moralo biti ukinuto.

Kraljev pomoćnik

Biti kraljev pomoćnik bila je velika čast koja je značila veliko poverenje i bliskost, međutim ovde je reč o posebnoj vrsti pomoći.

Naime, engleski monarsi su imali osobu čije je jedno od zaduženja bilo da bude prisutna dok vrše nuždu i da ih opere kad završe, kao i da se otarasi izmeta. Iako su imali priliku da budu uz svog vladara kad je najranjiviji, čistač kraljevske zadnjice svakako nije bilo prijatno zanimanje.

Vikipedija
 

Žrtveni jarac

Naziv žrtveni jarac potiče od poznate biblijske priče, ο jarcu kojeg su stari Jevreji svake godine ritualno žrtvovali tako što su ga izgonili u pustinju natovarenog njihovim gresima, kako bi Bog iskalio svoju ljutnju na toj životinji, kažnjavajući nedužnog jarca, a ne njih. Žrtveni jarac je nevina žrtva na koju je usmerena kazna ili bes.  Ovo zanimanje nema mnogo veze sa Biblijom, ali ima sa žrtvovanjem.

Naime, mladim prinčevima je često dodeljivan dečak koji bi sa njima rastao, igrao se i obrazovao. Njih dvojica bi razvili snažnu vezu, međutim, glavni razlog nije bio drugarstvo i socijalizacija mladih prinčeva. Razlog je ležao u zakonu da princa sme da kazni samo kralj, tako da bi za prinčeve neposlušnosti bio kažnjen njegov prijatelj - žrtveni jarac. Kako su njih dvojica postajali veoma bliski, računalo se na to da će princ biti poslušan kako njegov prijatelj ne bi stradao. Pa ako bi kraljević bio empatičan, posao žrtvenog jarca nije uvek morao da bude užasan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike