AI u sedmoj umetnosti: Pogledajte kadrove prvog filma generisanog veštačkom inteligencijom (VIDEO)

11.06.2024

15:17

0

Autor: V. I.

Kadrovi iz filma "Next Stop Paris" izazvali su burne polemike

AI u sedmoj umetnosti: Pogledajte kadrove prvog filma generisanog veštačkom inteligencijom (VIDEO)
Copyright Printskrin/youtube

Upotreba veštačke inteligencije u kreativnim industrijama neprestano napreduje, prelazeći granice onoga što smo mislili da je moguće. Najnovija inovacija dolazi iz filmske industrije: najavljen je prvi film koji je u potpunosti generisan veštačkom inteligencijom - "Next Stop Paris". Ovaj projekat, čija premijera se očekuje ovog leta, izazvao je brojne reakcije i podele među ljubiteljima filma i kritičarima 

Radnja filma

"Next Stop Paris" prati putovanje AI devojke Kler u Pariz nakon što ju je nesuđeni muž ostaio pred oltarom. Slomljenog srca, ona upoznaje misterioznog čoveka u vozu, a njihova ljubavna priča počinje kada zajedno krenu u istraživanje Grada svetlosti. Film je delo TCLtv+ Studiosa, odeljenja kineskog konglomerata TCL, poznatog po potrošačkoj elektronici kao što su televizori i mobilni telefoni.

 

 

Reakcije i kritike

Zajednica na mreži nije bila preterano oduševljena sinopsisom filma, poredeći ga s mnogim već viđenim romantičnim pričama,te da previše podseća na 'Before Sunrise' (Pre izlaska sunca). Korisnici na platformi X kritikovali su nedostatak originalnosti, nazivajući priču "osrednjom", a likove "hladnim".

Pored problema sa scenarijem, slike generisane veštačkom inteligencijom naišle su na kritike zbog tehničkih grešaka. Na primer, korisnici su primetili da sat na posteru pokazuje netačne rimske brojeve, refleksije su obrnute, a likovi deluju neobično i neljudski.

Izjave iz TCLtv+ Studiosa

Kris Redžajna, glavni direktor za sadržaj TCL-a, govorio je za "Tom's Hardware" o foršpanu za "Next Stop Paris". "Ovo je naš prvi foršpan za filmsku kompaniju. Postoji ogromna radoznalost u vezi sa AI", rekao je on. On je istakao da je doslednost u kreiranju likova čest problem u veštačkoj inteligenciji, te da pokušavaju da ga reše izborom filmskih scena i izvođenjem.

"Posao nije gotov dok se ne isporuči, baš kao i sva filmska i TV produkcija. Sa brzim napretkom tehnologije, lako bismo mogli da nastavimo da oblikujemo film pre objavljivanja, ali želeli smo da najavimo naš AI studio", dodao je. "Objavljivanjem foršpana dali smo uvid u ono na čemu radimo."

Nova era filmske produkcije

Iako filmski producenti, scenaristi i glumci za sada nemaju o čemu da brinu, posebno nakon prošlogodišnjeg štrajka sindikata SAG-AFTRA i naknadnih pregovora, ne može se poreći da uključivanje veštačke inteligencije u filmsku produkciju označava početak nove ere. Uvođenje AI u filmsku industriju može doneti nove mogućnosti, ali i izazove, koje će vreme tek pokazati.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike