Ostalo je još malo vremena: Ukoliko ovo ne uradite na svom Gugl nalogu, sutra ćete ostati bez njega

30.11.2023

16:28

0

Iz ove kompanije su se oglasili saopštenjem i istakli da su ovi zanemareni nalozi podložni kompromitovanju i zlonamernim napadima

Ostalo je još malo vremena: Ukoliko ovo ne uradite na svom Gugl nalogu, sutra ćete ostati bez njega
Gmail - Copyright Profimedia

Gugl će sutra izbrisati milion naloga za Gmail, Drive i Photo servise, kao deo bezbedonosne mere zaštite korisnika.

Inicijativa ima za cilj da reši problem ranjivosti neaktivnih naloga, koji se možda oslanjaju na zastarele ili ponovo korišćene lozinke i nemaju dvofaktorsku autentifikaciju.

Iz ove kompanije su se oglasili saopštenjem i istakli da su ovi zanemareni nalozi podložni kompromitovanju i zlonamernim napadima.

Kako su naveli, to dovodi do potencijalnog rizika kao što je krađa identiteta.

Kako da sačuvate svoj nalog?

Da bi nalog ostao aktivan i izbegao brisanje, korisnicima se savetuje da se na njega prijave najmanje jednom u dve godine. Aktivnosti koje se smatraju korišćenjem naloga obuhvataju: čitanje ili slanje e-pošte, korišćenje Google Drive-a, gledanje Jutjub video snimaka, preuzimanje aplikacija iz Google Play prodavnice, obavljanje Gugl pretraga i korišćenje funkcije "Sign in with Google" za eksterne aplikacije ili usluge.

Pored toga, postojeće pretplate koje su povezane sa Gugl nalogom, doprinose održavanju aktivnog statusa naloga.

Ovaj proaktivni pristup podstiče vlasnike naloga da redovno koriste svoje Gugl usluge, pojačavajući bezbednost naloga i odvraćajući potencijalne zlonamerne napade usled duže neaktivnosti.

Proces brisanja će se fokusirati na Gugl naloge koji su neaktivni dve godine, uključujući podatke u okviru Google Workspacea – Docs, Drive, Meet, Calendar i Google Photos. Važno je napomenuti da se ove smernice primenjuju isključivo na lične korisničke Gugl naloge, a ne na naloge kompanija, škola i drugih entiteta.

Postepeno brisanje u fazama će početi prvo sa nalozima koji su kreirani, ali nikada nakon toga više nisu korišćeni. Gugl planira da više puta obavesti vlasnike naloga preko njihovih registrovanih adresa e-pošte, kako bi ponudio dovoljno upozorenja pre brisanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike