Ovo su najpopularnije aplikacije i igre na App Storeu i Googleu Play: Jednu su Apple i Google izgleda namerno zaboravili

30.11.2023

15:54

0

Autor: K. O.

Za kratko vreme je premašila 100 miliona korisnika, a nema je na listama

Ovo su najpopularnije aplikacije i igre na App Storeu i Googleu Play: Jednu su Apple i Google izgleda namerno zaboravili
google play - Copyright Pixabay

Lagano se bližimo kraju ove godine, pa je vreme kada se rezultati sumiraju. Sada možemo očekivati različite liste i popise najboljih stvari i aplikacija u 2023. godini.

Apple i Google su ove nedelje objavili svoje popise najboljih aplikacija i igara u App Storeu i Google Playu, a prilično je zanimljivo što na tim popisima nema najbrže rastuće aplikacije u istoriji.

Jasno, reč je o ChatGPT-u koji je za kratko vreme premašio 100 miliona korisnika. Ali kao da za ekipu iz Googlea i Applea to nije bilo dovoljno da ga ubace ni među aplikacije nominovane da budu izabrane kao najbolje u godini. Za Google to svakako nije čudno jer je ipak reč o velikom konkurentu njihovom AI chatbotu Bard.

Google play
 

Apple je među tri aplikacije koje je nominovao kao najbolje u godini odabrao popularni Duolingo, aplikaciju za putovanja Flighty, te AllTrails, aplikaciju za trailing i biciklizam. Upravo je AllTrails proglašena najboljom aplikacijom za 2023. u App Storeu, dok je Google kao najbolju aplikaciju u Googleu Play za ovu godinu odabrao Imprint: Learn Visual iz kategorije edukacije.

Zanimljivo, obe kompanije imaju istog pobednika kada su u pitanju igre, te je najbolja mobilna igra i za Appleove mobilne uređaje, te za telefone koje pokreće Android Honkai: Star Rail.

Na Appleovom popisu, dakle, ne samo da nema ChatGPT-a, već nema ni jedne aplikacije za veštačku inteligenciju, tehnologiju koja je napravila pravu revoluciju ove godine. Takođe, nema ni još jedne nove aplikacije koja je preuzeta više od 100 miliona puta, a to je Metin Threads.

Profimedia
 

Google je ipak uvrstio AI aplikacije na svoju listu najboljih aplikacija za 2023., a nagradu u ovoj kategoriji osvojio je Character AI: AI-Powered Chat. ChatGPT ipak je osvojio jednu nagradu, no ne od Googleovih stručnjaka, već od - korisnika. Od ostalih kategorija na Play Storeu spomenimo i najbolju aplikacija koja se koristi na više uređaja - Spotify, dok je najbolja igra za više uređaja na ovoj online prodavnici OUTERPLANE - Strategy Anime.

Što se ostalih Appleovih nagrada tiče, najboljom aplikacija za iPad odabrana je Prêt-à-Makeup, najbolja aplikacija za Apple Watch SmartGym: Gym & Home Workouts, dok je najbolja aplikacija za Mac Photomator – Photo Editor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike